Njemačka kritizirala odluku Rusije o prodaji plina u rubljama

Odluka Rusije da više neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Evropskoj uniji znači ‘raskid ugovora’, kaže njemački ministar privrede.

Putin je rekao da Rusija više neće prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuke plina EU-u (EPA)

Njemačka je kritizirala “raskid ugovora”, pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Evropskoj uniji.

Takav zahtjev “znači raskid ugovora”, rekao je ministar privrede Robert Habeck na  konferenciji za medije u Berlinu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Sada ćemo s našim evropskim partnerima razgovarati o tome kako ćemo odgovoriti na ovaj zahtjev”, dodao je.

Vladimir Putin je ranije u srijedu rekao da Rusija više neće prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuke plina EU-u, dajući ruskim vlastima sedam dana da izrade novi sistem u rubljima.

Ruski odgovor na sankcije zapadnih zemalja

Ruski predsjednik je obrazložio da je to odgovor na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu zbog ofanzive u Ukrajini.

Njemačka je iznimno ovisna o ruskom plinu koji čini 55 posto njenog uvoza plina.

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, ruski plin i dalje stiže u EU koji odbija uvesti embargo, kao što su učinile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Berlin ipak želi brzo smanjiti svoju ovisnost tražeći druge opskrbljivače.

Njemačka vlada će u tu svrhu ubrzati gradnju LNG terminala radi uvoza ukapljenog plina.

Nedavno je potpisala ugovor s Katarom, velikim izvoznikom LNG-a, o “dugoročnoj opskrbi”, u prigodi Habeckova posjeta toj zemlji Perzijskog zaljeva proteklog vikenda.

Lista ‘neprijateljskih’ zemalja

Rusija je sastavila popis “neprijateljskih” zemalja koji se prvenstveno odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije. Riječ je o Evropskoj uniji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

“Rusija će, naravno, nastaviti isporučivati prirodni plin u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima”, rekao je Putin.

Promjene će se samo odraziti na valutu plaćanja koja će biti promijenjena u ruske rublje, dodao je.

“Cijeli Zapad je ubio svo povjerenje u vlastite valute”, rekao je Putin.

Prema Gazpromu, počevši od 27. januara, 58 posto njihove prodaje prirodnog plina Evropi i ostalim zemljama je prvenstveno ugovoreno u eurima, 39 posto je u američkim dolarima i oko tri posto u funtama.

“Nema smisla da isporučujemo naša dobra Evropskoj uniji i SAD-u te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera, počevši s našim prirodnim plinom, kako bismo što je prije moguće prebacili u ruske rublje isplate koje primamo za isporuku u tzv. neprijateljske zemlje. To znači da ćemo odbijati koristiti se kompromitiranim valutama u takvim transferima”, rekao je Putin.

Ruski plin čini oko 40 posto sveukupne potrošnje plina u Evropi.

Izvor: Agencije