Mijanmar odbacuje američke optužbe o genocidu nad Rohinjama

Gotovo milion Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara nakon vojnog gušenja otpora 2017. godine.

Američki državni sekretar Blinken rekao je kako je zaključio da su pripadnici vojske u Mijanmaru „počinili genocid i zločine protiv čovječnosti nad Rohinjama“ (EPA)

Mijanmarska vojna hunta u srijedu je odbacila američke optužbe da su njihove vojne snage 2017. godine počinile genocid nad muslimanima Rohinjama, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

U saopćenju objavljenom u državnom listu Global New Light of Myanmar, Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da „kategorički odbacuje“ optužbe, koje su „politički motivirane i miješanje u unutrašnje poslove suverene države“.

Gotovo milion Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara nakon vojnog gušenja otpora 2017, koji je predmet sudskog postupka za genocid na najvišem sudu Ujedinjenih naroda u Haagu od 2019. godine.

Tokom govora u vašingtonskom Muzeju holokausta u ponedjeljak, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je kako je zaključio da su pripadnici vojske u Mijanmaru „počinili genocid i zločine protiv čovječnosti nad Rohinjama“.

Građanska neposlušnost

Procjena se temelji na dokumentaciji organizacija za ljudska prava i vlastitim nalaza Ministarstva.

Mijanmar je u političkim previranjima od prošlogodišnjeg vojnog udara, a vojska se bori da obuzda mirne ulične proteste i pokrete građanske neposlušnosti, kao i oružani otpor milicija protiv hunte širom države koje nastoje silom srušiti vojnu Vladu.

Čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi uhapšena je 1. februara 2021., nekoliko sati prije nego što je vojska zbacila demokratski izabrane civilne čelnike u zemlji i vratila zemlju pod vojnu vlast.

Prema podacima udruženja za pomoć političkim zatvorenicima koja dokumentira ubistva i kršenja ljudskih prava, od puča je ubijeno najmanje 1.697 ljudi, a više od 12.000 ljudi je uhapšeno.

Izvor: Agencije