Mediji: Assad vraća dug Putinu slanjem sirijskih boraca u napad na Ukrajinu

Guardian piše kako hiljade Sirijaca na ovaj način žele pobjeći iz sve većeg siromaštva iako postoje velike šanse da se kući neće vratiti.

Assad je svjestan da boravak u predsjedničkoj palati duguje Putinu (EPA)

Zbog pomoći tokom višegodišnjeg rata u Siriji protiv pobunjenika, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od sirijskog kolege Bashara al-Assada da mu uzvrati tu uslugu i pošalje vojnike na frontove u Ukrajini na koju je Moskva povela invaziju prošlog mjeseca, pišu svjetski mediji.

„Nakon 11 godina rata, razaranja gradova i velikog dijela sirijske vojske, Assadova armija je pokrenula novu regrutaciju. No, regruti nisu novajlije niti će se boriti na domaćem frontu. Oni su prethodnica onoga što bi mogla biti najveća plaćenička sila svijeta koju plaća država“, piše Guardian i dodaje kako se očekuje kako će sirijske trupe ovih dana biti razmještene na ukrajinskim frontovima gdje su ruske snage zapele, a gdje će „Putin naplatiti smrtonosnu cijenu za moskovsko spašavanje sirijskog lidera“.

Britanski list navodi kako su prve sirijske trupe, njih 150-ak, stigle prošlog četvrtka u Rusiju, prema tvrdnjama evropskih obavještajaca. Ukrajinske vojne obavještajne službe, koje se slažu sa Sirijskim opservatorijem za ljudska prava (SOHR), vjeruju kako se 40.000 Sirijaca prijavilo za borbu, što je „značajan komad cijele vojske spremne za borbu“.

Sekundarna briga

„U ekonomskoj pustoši postratne Sirije, najbolji – možda i jedini – državni posao koji se nudi je onaj sa kojeg se prijavljeni možda neće vratiti kući. Velika većina novoupisanih sirijskih plaćenika mijenjaju plate od 15 dolara mjesečno za plate od 600 do 3.000 dolara. Čin i iskustvo iz krvave decenije pobune nose veća primanja, ali i osnovna plata je unosna za regrute koji imaju jako malo izlaza iz sve većeg siromaštva“, pišu dalje britanske kolege.

Guardian ističe kako je „siguran u palati zbog ruske podrške i zbog duga Putinu koji treba izmiriti ako želi da ostane tamo“, Assad kao da je dao sve ovlasti Moskvi za preuzimanje vojske.

„Čini se kako mu je u drugom planu u odnosu na vraćanje usluge, a koju sirijski lider ne može drugačije uzvratiti, to što će njegove vlastite oružane snage kod kuće biti jako ranjive“, navodi se dalje u tekstu.

Izvor: Agencije