Blinken: Ruske snage su počinile ratne zločine u Ukrajini

Procjena američke vlade temelji se na pažljivom pregledu dostupnih informacija iz javnih i obavještajnih izvora, rekao je američki državni sekretar.

Mnoga mjesta koja su ruske snage pogodile jasno su identificirana kao civilni objekti, napomenuo je Blinken (AP)

Američka istraga službeno je utvrdila da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

“Otkako je pokrenuo ničim izazvan i nepravedan rat, ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je i nemilosrdno nasilje koje je uzrokovalo smrt i razaranja diljem Ukrajine. Vidjeli smo brojne vjerodostojne izvještaje o neselektivnim napadima i napadima namjerno usmjerenim na civile, kao i o drugim zločinima”, naveo je Blinken u saopćenju.

On podsjeća da su ruske snage uništile stambene zgrade, škole, bolnice, kritičnu infrastrukturu, civilna vozila, trgovačke centre i vozila hitne pomoći, ostavljajući tisuće nedužnih civila ubijenih ili ranjenih.

“Mnoga mjesta koja su ruske snage pogodile jasno su identificirana kao civilni objekti. To uključuje rodilište u Mariupolju, kao što je Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava izričito istaknuo u izvješću od 11. ožujka. To također uključuje napad na kazalište u Mariupolju, jasno označen riječju ‘deti’ – ruski za ‘djeca’- velikim slovima vidljivim iz zraka”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Više od 2.500 civilnih žrtava

Blinken dalje navodi da su Putinove snage koristile istu taktiku u Groznom u Čečeniji i Halepu u Siriji, gdje su jačale  bombardiranje gradova kako bi slomile volju ljudi.

“Njihov pokušaj da to učine u Ukrajini ponovno je šokirao svijet i, kako je predsjednik Zelenski trezveno posvjedočio, ‘ostavio narod Ukrajine u krvi i suzama'”, rekao je.

Blinken: Namjerno gađanje civila je ratni zločin (EPA)

Istakao je da ruske snage svakim danom nastavljaju svoje brutalne napade, a da broj nevinih ubijenih i ranjenih civila, uključujući žene i djecu, raste. Od 22. ožujka dužnosnici u opkoljenom Mariupolju rekli su da je samo u tom gradu ubijeno više od 2.400 civila.

“Ne uključujući razaranja Mariupolja, Ujedinjeni narodi su službeno potvrdili više od 2.500 civilnih žrtava, te naglašavaju da je stvarni broj žrtava vjerojatno veći”, naveo je.

‘Namjerno gađanje civila je ratni zločin’

Blinken je prošle sedmice ponovio izjavu američkog predsjednika Joe Bidena da su Putinove snage počinile ratne zločine u Ukrajini.

“Napomenuo sam tada da je namjerno gađanje civila ratni zločin. Naglasio sam da State Department i drugi stručnjaci američke vlade dokumentiraju i procjenjuju potencijalne ratne zločine u Ukrajini. Danas mogu objaviti da, na temelju trenutno dostupnih informacija, američka vlada procjenjuje da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini”, rekao je.

Dodao je da se ova procjena temelji na pažljivom pregledu dostupnih informacija iz javnih i obavještajnih izvora.

“Kao i za svaki navodni zločin, sud koji je nadležan za zločin u konačnici je odgovoran za utvrđivanje kaznene krivnje u određenim slučajevima. Vlada SAD-a nastavit će pratiti izvješća o ratnim zločinima i dijelit će informacije koje prikupimo sa saveznicima, partnerima i međunarodnim institucijama i organizacijama, prema potrebi. Predani smo zahtijevu za odgovornost koristeći svaki raspoloživi alat, uključujući kazneni progon”, poručio je američki državni sekretar.

Izvor: Al Jazeera