Biden: Ruski napad hemijskim oružjem stvarna prijetnja

Američki predsjednik putuje u Evropu, gdje će prisustvovati samitu koji će u četvrtak biti održan u sjedištu NATO-a u Briselu.

Jake Sullivan je najavio da će na sastanku NATO-a biti objavljen novi paket sankcija Rusiji (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da mogućnost da Rusija upotrijebi hemijsko oružje protiv Ukrajine predstavlja “stvarnu opasnost”.

“Mislim da je to stvarna prijetnja”, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara prilikom polaska u Brisel, na samit NATO-a, prenosi Reuters.

Lideri 30 zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Evropi.

Američki predsjednik će prisustvovati samitu koji će biti održan u sjedištu NATO-a.

Očekuje se novi paket sankcija Rusiji

Očekuje se da se liderima obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji će, shodno najavama, zatražiti proglašenje zone zabrane letova u Ukrajini nabavkom sistema protivzračne odbrane.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je da će tokom razgovora biti objavljen novi paket sankcija Rusiji, za koje su izvori saopćili Reutersu da obuhvataju i članove ruskog parlamenta.

Ranije je najavljeno iz Bijele kuće da će Bidenov put u Evropu uključivati razgovore u Briselu, s NATO i evropskim liderima, i posjetu Varšavi ,zbog konsultacija s poljskim predsjednikom Andrzej Dudom.

Izvor: Agencije