Nakon ruske invazije: Arktičke vježbe NATO-a dobivaju novo značenje

Iako nema znakova da Rusija razmišlja o vojnim potezima prema Norveškoj, invazija Ukrajine, koja je uništila stotine zgrada i ubila brojne civile, povećala je nelagodu u regiji.

U petak je vježba nakratko zaustavljena jer je štab koordinirao odgovor na stvarnu nesreću aviona u kojoj su poginula sva četiri američka marinaca (EPA)

Bijenalna NATO-va vježba, Hladni odgovor, u kojoj Norvešku „napada“ izmišljena zemlja i NATO pokreće klauzulu o kolektivnoj odbrani dovodeći trupe iz više od desetak partnera, ove je godine dobila dodatno značenje.

Iako nema znakova da Rusija razmišlja o vojnim potezima prema Norveškoj, invazija Ukrajine, koja je uništila stotine zgrada i ubila brojne civile, povećala je nelagodu u regiji.

“Osjećaj je malo stvarniji”, rekao je jedan pilot Reutersu u vježbi koja traje do prve sedmice aprila i okuplja oko 30.000 vojnika iz 27 zemalja.

Prethodna vježba otkazana je zbog korona virusa, a posljednji put je održana 2018. godine kada se zvala Trident Juncture.

Napetosti s obje strane granice

Odnosi između Norveške i Rusije, koje dijele arktičku granicu, postepeno su se poboljšavali u razdoblju nakon hladnog rata prije nego što su pretrpjeli nazadovanje kada je Moskva anektirala Krim 2014. godine.

To je izazvalo napetosti na sjeveru s obje strane granice i sve češće vojne manevre.

Čak i prije invazije, za koju ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je “posebna vojna operacija”, Moskva je optužila NATO da destabilizira evropsku sigurnost velikim vojnim vježbama i izgradnjom svoje vojske na istočnom krilu saveza.

U petak je vježba nakratko zaustavljena jer je štab koordinirao odgovor na stvarnu nesreću aviona u kojoj su poginula sva četiri američka marinaca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada