U 2021. nijedna država nije ispunila standarde WHO-a o kvaliteti zraka

Ukupan nivo onečišćenja zraka tokom 2021. pogoršao se u Indiji, a New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu.

Fotografija prikazje gust saobraćaj u ulici u New Delhiju u Indiji, 22. marta 2022. (EPA)

Nijedna zemlja u svijetu nije ispunila standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kvaliteti zraka u 2021. godini, pokazalo je istraživanje o onečišćenju zraka u 6.475 gradova svijeta, objavljeno u utorak, a smog je čak i pojačan u nekim regijama nakon smanjenja zagađenja povezanog s pandemijom COVID 19.

Prema Reutersu, koji se poziva na preporuke WHO-a, prosječna godišnja očitanja malih i po zdravlje opasnih čestica, poznatih kao PM2.5, ne bi trebala biti viša od pet mikrograma po kubnom metru nakon što je zdravstvena organizacija prošle godine promijenila svoje smjernice.

U saopćenju WHO-a stoji da čak i niska koncentracija tih čestica može predstavljati znatan zdravstveni rizik.

Samo je 3,4 posto istraženih gradova ispunilo standarde u 2021. godini, podaci su što ih je prikupila švicarska kompanija koja prati kvalitetu zraka, IQAir.

U čak 93 grada nivo PM2.5 čestica deset je puta veća od preporučenih vrijednosti.

Kineski rat protov zagađenja

“Brojne su zemlje koje čine velike korake u smanjenju štetnih čestica”, rekla je Christi Schroeder, voditeljica IQAirovog odjela za kvalitetu zraka, prenosi Hina.

“Kina je godinu započela vrlo velikim brojkama, no one se s vremenom postupno smanjuju. No postoje brojna mjesta u svijetu gdje je situacija znatno gora.”

Ukupan nivo onečišćenja zraka tokom 2021. pogoršala se u Indiji, a New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu, pokazuju podaci.

Bangladeš je bio najzagađenija zemlja i to se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu, a Čad je zauzeo neslavno drugo mjesto nakon što su u studiju prvi put uključeni podaci o onečišćenju zraka u toj afričkoj državi.

Kina, koja rat protiv onečišćenja zraka vodi još od 2014, u 2021. godini je pala na 22. mjesto na ljestvici onečišćenja česticama PM2.5 u odnosu na 14. mjesto godinu dana ranije, s prosječnim očitanjima koja su se tokom godine blago poboljšala na 32,6 mikrograma, saopćio je IQAir.

Grad Hotan u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang stoji najgore s prosječnim očitanjima PM2.5 većim od 100 mikrograma, uglavnom uzrokovanim pješčanim olujama.

Hotan je pao na treće mjesto na popisu najzagađenijih gradova na svijetu, a pretekli su ga Bhiwadi i Ghaziabad, oba u Indiji.

Izvor: Agencije