SAD ograničava vize kineskim zvaničnicima zbog manjina

Kineskim zvaničnicima se uvode ograničenja zbog njihove umiješanosti u ‘represivne akte’ protiv etničkih i vjerskih manjinskih grupa, izjavio je američki državni sekretar.

Kina negira da pokušava promijeniti demografiju u oblasti na krajnjem zapadu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države ograničavaju vize kineskim zvaničnicima zbog njihove umiješanosti u “represivne akte” protiv etničkih i vjerskih manjinskih grupa, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Kineska politika prebacivanja stotina hiljada Ujgura i drugih etničkih manjina iz pokrajine Xinjiang na nova radna mjesta, koja se često nalaze veoma daleko od njihove kuće, dovodi do prorjeđivanja njihove populacije, tvrdi kineska studija u koju je BBC imao uvid.

Egzistira ukupno 56 etničkih grupa

Vlada negira da pokušava promijeniti demografiju u oblasti na krajnjem zapadu i kaže da je cilj premještanja na nove poslove podizanje visine prihoda i ublažavanje hronične ruralne nezaposlenosti i siromaštva, prenosi Tanjug.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta postoji 56 različitih etničkih grupa.

Osim Han Kineza, neke od poznatijih etničkih grupacija su Tibetanci, Ujguri, Mongoli, Hui (koji su kineski muslimani), ali postoje i malo poznate etničke grupe koje potiču iz Centralne Azije, sa Sibira i iz Južne Azije.

Izvor: Agencije