Rusija zaustavlja pregovore o mirovnom sporazumu s Japanom zbog sankcija

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili.

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su, kako podsjeća Reuters, zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

“U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći “otvoreno neprijateljske stavove” Japana i pokušaje “nanošenja štete interesima naše zemlje”, prenosi Hina.

Obustavljanje ekonomskih projekata

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši je “nepravednom” i “potpuno neprihvatljivom”.

Japan je prošle sedmice najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije