Čelnici Egipta, UAE-a i Izraela se sastali na prvom trilateralnom samitu

Zabrinutost zbog rata u Ukrajini i iranskog nuklearnog sporazuma su na dnevnom redu samita.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi bio je domaćin razgovora s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom i de facto vladarom UAE-a, prijestolonasljednikom Abu Dhabija šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom (Reuters)

Čelnici Egipta, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na trilateralnom samitu, prvom takve vrste otkako je UAE normalizirao odnose s Izraelom, a na dnevnom redu sastanka su invazija na Ukrajinu te iranski nuklearni sporazum.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi bio je domaćin razgovora u utorak u ljetovalištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom i de facto vladarom UAE-a, prijestolonasljednikom Abu Dhabija šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom.

Bennett i Mohammed su također održali bilateralne razgovore s Al-Sisijem u ponedjeljak.

Egipatsko predsjedništvo je saopćilo da su trojica čelnika razgovarali o energiji, stabilnosti tržišta i sigurnosti hrane.

U saopćenju iz Bennettovog ureda je navedeno: “Čelnici su razgovarali o vezama između tri zemlje u kontekstu nedavnih događaja u svijetu i regiji te o načinima njihovog jačanja na svim nivoima.”

Izraelski mediji navode da su se čelnici također pozabavili izvještajima da su Iran i zapadne sile, uključujući Sjedinjene Američke Države, blizu dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, kojem se Izrael žestoko protivi.

Egipat se posebno suočava s izazovima u područjima energetske i prehrambene sigurnosti nakon što je rat u Ukrajini doveo do skoka cijena roba, što je Kairo u ponedjeljak potaknulo da devalvira svoju valutu za 14 posto.

Rat je također ostavio Egipat suočen s većim troškovima za svoje značajne potrebe za uvozom pšenice, kao i s gubitkom prihoda od turizma od ruskih i ukrajinskih posjetitelja odmaralištima na Crvenom moru. Rusija i Ukrajina glavni su dobavljači pšenice Egiptu, koji je često najveći svjetski uvoznik.

Rastuća saradnja

Egipat, Izrael i UAE su postali arapsko-izraelska osovina nakon što je Abu Dhabi normalizirao odnose s Izraelom.

Egipat je bio prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979, nakon desetljeća neprijateljstva i sukoba.

Od tada su se Egipat i Izrael koordinirali po pitanjima sigurnosti i kontrolirali pristup i izlazak iz okupiranog Pojasa Gaze, održavajući blokadu palestinske teritorije kojom upravlja Hamas od 2008. godine.

Godine 2020. Ujedinjeni Arapski Emirati su postali treća arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose u okviru niza dogovora uz posredovanje SAD-a, poznatih kao Abrahamovi sporazumi.

Zaljevske države nisu učesnice u pregovorima o oživljavanju nuklearnog pakta s Iranom iz 2015. godine, kojeg su kritizirale jer se ne bavi iranskim raketnim programom i regionalnim posrednicima, uključujući onim u Jemenu.

Bennett je prošlog mjeseca rekao da američko-iranski sporazum koji vodi ka obnovi nuklearnog sporazuma slabiji od originalnog dogovora i da bi doveo do “nasilnijeg” Bliskog istoka.

Prošlog septembra je Bennett posjetio Egipat i razgovarao o bilateralnim odnosima, sigurnosti i ekonomiji sa Al-Sisijem, u prvom službenom putovanju izraelskog šefa vlade toj zemlji u proteklih deceniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije