Britanija optužila Rusiju zbog lažnog razgovora s ministrom odbrane

Nakon što je poziv objavljen, Ben Wallace je poručio da invazija na Ukrajinu ‘sigurno ide jako loše za Kremlj’ ako se spušta na nivo proizvodnje montiranih videa.

Ministar Ben Wallace je prikazan kako razgovara iz Poljske dok osoba s druge strane linije kaže da Ukrajina želi unaprijediti 'nuklearni program' kako bi se zaštitila od Moskve (EPA)

Velika Britanija optužila je u utorak Rusiju da stoji iza videopoziva u kojem se osoba lažno predstavlja kao ukrajinski premijer u razgovoru s ministrom odbrane Benom Wallaceom, čija je snimka u ponedjeljak navečer objavljen na YouTubeu.

London je, kako navodi agencija dpa, optužio Kremlj da stoji iza pokušaja da se lažnim pozivima priskrbe osjetljive informacije i osramote britanski dužnosnici.

Oni pokušavaju dogovoriti s YouTubeom uklanjanje videa koji prikazuje Wallacea koji misli da videopozivom razgovara s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljom.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel također je priznala da je razgovarala s varalicama, koji su neuspješno pokušali kontaktirati i ministricu kulture Nadine Dorries.

Rat dezinformacijama

Kratki isječak razgovora s Wallaceom pojavljen je na internetu, uz koji se tvrdi da se radi o šali s “Vovanom i Lexusom”, parom kojem se ranije pripisivalo da su prevarili vojvodu od Sussexa.

Wallace je prikazan kako razgovara iz Poljske dok osoba s druge strane linije kaže da Ukrajina želi unaprijediti “nuklearni program” kako bi se zaštitila od Moskve, što su neutemeljeno tvrdili i ruski državni mediji ranije.

Nakon što je poziv objavljen, Wallace je poručio da invazija na Ukrajinu “sigurno ide jako loše za Kremlj” ako se spušta na nivo proizvodnje montiranih videa.

Izvor iz ministarstva odbrane je rekao da je video “smeće”, odnosno da se radi o prerađenoj snimci.

“Ono što ne čujete jest da ministar odbrane također kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može imati nikakve veze s navodnim ukrajinskim nuklearnim ambicijama jer je potpisalo Ugovor o neširenju atomskog oružja”, rekao je.

Wallace naizgled nije rekao ništa sramotno ili osjetljivo u videu, no u njemu se najavljuje “puni intervju” unutar “nekoliko dana”.

Lexus i Vovan su ranije ciljali lažnim pozivima Sir Eltona Johna, istaknutog protivnika ruskih zakona o “gay propagandi”, kritičare Kremlja i svjetske vođe, uključujući i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Kritičari su optužili Vladimira Kuznjecova i Alekseja Stoljarova, kako glase prava imena Lexusa i Vovana, da su povezani s ruskim sigurnosnim službama, što oni poriču.

‘Standardna praksa ruskih službi’

Wallace je rekao da je u vrijeme incidenta prošle sedmice vjerovao da je Rusija krivac za poziv, a Britanija je to sada i službeno rekla.

Premijerov glasnogovornik je rekao da je Rusija odgovorna za lažne telefonske pozive upućene britanskim ministrima prošle sedmice.

“Ovo je standardna praksa ruskih obavještajnih operacija, a dezinformacija je taktika iz moskovskog priručnika kojom se odvlači pažnja od njihovih nezakonitih aktivnosti u Ukrajini i kršenja ljudskih prava koja se tamo zbivaju. Svjedočimo nizu priča za odvlačenje pažnje i običnih laži iz Kremlja, koje reflektiraju Putinov očaj dok pokušava sakriti opseg sukoba i ruskih neuspjeha na bojištu”, rekao je glasnogovornik.

Viši izvori iz vlade strahuju da bi Rusi mogli pokušati preraditi snimke tih poziva u pokušaju da osramote Britaniju.

Wallace je pokrenuo istragu koja bi trebala utvrditi kako mu je spojen lažni premijer. On je još u četvrtak javno priznao da je bio na meti prevaranata u pokušaju da preduhitri bilo kakve pokušaje Moskve s tom snimkom.

Boris Johnson je u međuvremenu u ponedjeljak dao naznake o povećanoj vojnoj pomoći za Ukrajinu nakon razgovora s američkim predsjednikom Joe Bidenom i drugim saveznicima ususret susretu NATO-vih vođa u četvrtak.

Premijer je govorio o “užasu” zbog “sve brutalnije taktike” koju ruski predsjednik primjenjuje u Ukrajini, uključujući opsadu gradova i gađanje civilnih meta.

Downing Street je rekao da su čelnici, uključujući francuskog Emmanuela Macrona, njemačkog Olafa Scholza i italijanskog Marija Draghija, potvrdili svoju predanost “opskrbi demokratski izabrane vlade u Kijevu alatima koji su joj potrebni da se odbrani”.

Izvor: Agencije