UN: U Ženevi počela sedma runda pregovora Ustavotvorne komisije Sirije

UN-ov izaslanik Geir O. Pedersen najavio je da će pregovori biti vođeni o četiri člana nacrta novog sirijskog Ustava.

Sedma runda pregovora trajat će do 25. marta

U Ženevi danas je počela sedma runda pregovora koje vodi Ustavotvorna komisija Sirije koja je zadužena za izradu prijedloga nacrta novog Ustava ratom zahvaćene zemlje, javlja Anadolija.

Riječ je o pregovorima koje vodi mala grupa koju čini po 15 predstavnika režima, opozicije i civilnog društva iz Sirije, a moderator pregovora je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Geir O. Pedersen.

Ova runda pregovora se vodi u ženevskom hotelu Intercontinental, a sve prethodne su održane u uredu UN-a u Ženevi.

UN-ov izaslanik Pedersen jučer je najavio da će pregovori biti vođeni o četiri člana nacrta novog sirijskog Ustava, a to su načela državne uprave, državni identitet, simboli zemlje i struktura i funkcija državnih organa.

On je kazao da će sedma runda pregovora trajati do 25. marta i da će delegacije svakog dana pregovarati o po jednoj o navedenih tema.

Po 50 delegata režima, opozicije i civilnog sektora

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji je pokrenut u Astani uz garancije Turske, Rusije i Irana.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula 2020. godine potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju režim, opoziciju i civilni sektor iz Sirije.

Komisija je sastavljena od dvaju tijela. Prvo, veliko tijelo, čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja nacrta Ustava.

Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno s najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući članovi koji predstavljaju opoziciju i režim.

Izvor: Agencije