SAD odlučio: Zločini nad Rohinjama u Mijanmaru su genocid

Zvanični stav Washingtona o zločinima nad muslimanskom manjinom u Mijanmaru bit će objavljen danas.

Rohinje
Mijanmarska vojska je negirala da je počinila genocid nad Rohinyama (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena formalno je odlučila da zločini mijanmarske vojske počinjeni nad etničkom muslimanskom manjinom Rohinja u Mijanmaru predstavljaju genocid i zločine protiv čovječnosti, rekli su američki zvaničnici za Reuters.

Oni su dodali da će američki državni sekretar Antony Blinken objaviti tu odluku u ponedjeljak u Washingtonu, u memorijalom muzeju holokausta, u kojem se trenutno održava izložba o teškom položaju Rohinja.

Reuters navodi da su oružane snage Mijanmara pokrenule vojnu operaciju 2017. godine koja je natjerala najmanje 730.000, uglavnom muslimana Rohinja, da napuste svoje domove i odu u susjedni Bangladeš.

Mike Pompeo odbio donijeti presudu

Tamo su se suočili sa ubistvima, masovnim silovanjem i podmetnutim požarima, dok je 2021. godine vojska Mijanara preuzela vlast u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Mijanmarska vojska je negirala da je počinila genocid nad Rohinjama, kojima je zabranjeno državljanstvo u Mijanmaru, dodajući da provodi istragu o teroristima iz 2017. godine.

Američki zvaničnici i pravnici su prikupljali dokaze u nastojanju da saznaju ozbiljnost zločina nad Rohinjama, no, bivši američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je donijeti odluku.

Izvor: Agencije