SAD: Kreće četverodnevno saslušanje Ketanji Brown Jackson za Vrhovni sud

Ketanji Brown Jackson bi mogla postati prva Afroamerikanka u američkom Vrhovnom sudu. 

Ketanji Brown Jackson kaže da rasa ne utječe na njen način rada (EPA)

Pravosudni odbor američkog Senata u ponedjeljak kreće s četverodnevnim saslušanjem Ketanji Brown Jackson, sutkinje koja bi mogla postati prva Afroamerikanka u američkom Vrhovnom sudu.

Jackson (51) je na početku svoje karijere radila kao službenica za suca Vrhovnog suda Stephena Breyera koji je početkom ove godine najavio penzionisanje i time oslobodio mjesto za nominaciju američkog predsjednika Joea Bidena.

Demokrat je, kako podsjeća Reuters, prošle godine imenovao Jackson u utjecajni žalbeni sud u Washingtonu nakon što je ona osam godina radila kao federalna sutkinja, prenosi Hina.

Njeno četverodnevno saslušanje u Senatu kreće u ponedjeljak, a za njeno doživotno imenovanje potrebna je jednostavna većina u tom tijelu. Jackson je za druge funkcije već bila potvrđivana u Senatu tri puta.

Biden je najavljivao kako će unijeti raznovrsnost u Vrhovni sud s imenovanjima žena i pripadnika manjina. Još tokom predsjedničke kampanje 2020. govorio je o prvoj Afroamerikanki u tom tijelu koje je dotad imalo samo dva tamnoputa suca – još uvijek aktivnog Clarencea Thomasa, imenovanog 1991, te pokojnog Thurgooda Marshalla, penzionisanog 1991. godine.

Nove vrijednosti u sudu

Tokom saslušanja za imenovanje na trenutnu poziciju u aprilu 2021, Jackson je rekla kako će njena pozadina, lična i profesionalna, „donijeti vrijednost“ sudu, no da rasa ne utječe na njen način rada.

„Ne mislim da rasa igra ulogu u tome kakva sam sutkinja bila i kakva ću biti“, rekla je Jackson u odgovoru na pitanje republikanskog senatora Johna Cornyna.

Naglasila je da u svakom slučaju u obzir uzima samo „argumente, činjenice i zakon“.

„Metodički i namjerno ostavljam po strani svoje osobne poglede i bilo kakva druga neprimjerena razmatranja. Smatram da je rasa jedna od stvari koju bi bilo neprimjereno uvoditi u moje procjene slučajeva“, rekla je Jackson.

Ako bude potvrđena, ona će postati šesta žena u Vrhovnom sudu te će se pridružiti aktualnim sutkinjama Amy Coney Barrett, Eleni Kagan i Soniji Sotomayor te penzionisanoj Sandra Day O'Connor i pokojnoj Ruth Bader Ginsburg.

Izvor: Agencije