Reuters: SAD prebacile Patriot sisteme u Saudijsku Arabiju

Visoki američki zvaničnik potvrdio je Reutersu, pod uslovom anonimnosti, da su odbrambeni sistemi Patriot poslati u Saudijsku Arabiju, pošto je riječ o odluci koja nije zvanično objavljena.

SAD su posljednjih nedjelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju (Reuters)

SAD su posljednjih nedjelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada administracija američkog predsjednika Joea Bidena nastoji da ublaži napetost u sve komplikovanijim odnosima Washongtona i Rijada, prenosi Reuters pozivajući se na izvore iz američke administracije.

Visoki američki zvaničnik potvrdio je Reutersu, pod uslovom anonimnosti, da su odbrambeni sistemi Patriot poslati u Saudijsku Arabiju, pošto je riječ o odluci koja nije zvanično objavljena, prenosi Tanjug.

On je još dodao da je ta odluka u skladu sa obećanjem predsjednika Bidena da će „Amerika čuvati leđa svojih prijatelja u regionu“.

Napeti odnosi SAD-a i Saudijske Arabije

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je u nedjelju postupke snaga Husa u Jemenu, nakon što su pokrenuli jedan od svojih najintenzivnijih napada bespilotnim letjelicama i raketama na vitalne energetske objekte Saudijske Arabije, koji je izazvao požar na jednoj lokaciji i privremeno prekinuo proizvodnju nafte na drugom.

AP je u septembru izvjestio da su SAD premjestile sopstvene odbrambene sisteme Patriot iz vazduhoplovne baze Princ Sultan izvan Rijada, iako se Saudijska Arabija suočavala sa vazdušnim napadima jemenskih pobunjenika i insistirala da su ovi raketni sistemi ključni za njenu odbranu od napada Husa.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije su napeti otkako je Biden preuzeo dužnost, pošto je američki predsjednik odbio da ima direktnu komunikaciju sa prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom i uklonio Huse sa liste terorističkih grupa, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada