Novinarka državne televizije pozvala Ruse da osude rat

Marina Ovsjanikova, koja je u živom programu ‘Kanala Jedan’ protestirala protiv invazije na Ukrajinu, pozvala je i druge Ruse da javno osude ‘jezivi rat’.

Marina Ovsjanikova je upala u studio dok su trajale vijesti i nosila transparent s natpisom 'Prekinite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas ovdje' (Screenshot)

Novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, koja je u živom programu protestirala protiv ruske invazije na Ukrajinu, pozvala je i druge Ruse da javno osude “jezivi rat”.

Ovsjanikova je za američku TV mrežu ABC rekla da je njen protest bio “spontan”, ali i da se nezadovoljstvo ruskom vladom u njoj gomilalo godinama.

Tvrdi da je to slučaj i s mnogim njenim kolegicama i kolegama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

‘Nisam mogla tamo ostati’

“Razgovarala sam s prijateljima i kolegama, niko do zadnjeg momenta nije mogao vjerovati da će se takva stvar desiti, da će početi ovaj jezivi rat”, kazala je Ovsjanikova.

“Kada je rat počeo nisam mogla spavati, jesti… Odlazila sam na posao, ali je poslije sedam dana izvještavanja o ratu atmosfera na Kanalu Jedan bila toliko neprijatna da sam shvatila da ne mogu tamo ostati”, rekla je ona.

Ispričala je da je razmišljala o tome da se pridruži nekom protestu na javnom mjestu, ali je odustala kada je vidjela da je policija hapsila demonstrante.

“Odlučila sam da ipak uradim nešto drugo, značajnije. Da pokažem svijetu da su Rusi protiv rata, a Rusima da pokažem da je sve ovo samo propaganda”, poručila je novinarka.

Nada se da je podstakla druge ljude da progovore protiv rata.

Ovsjanikova je za francusku televiziju France 24 ispričala da je protest upropastio njenu porodicu te da je posebno pogođen njen mlađi sin.

‘Zaustavimo bratoubilački rat’

“Ali, moramo zaustaviti ovaj bratoubilački rat”, zaključila je ruska novinarka.

Ovsjanikova je upala u studio državnog Kanala Jedan dok su trajale vijesti, a sa sobom je nosila transparent s natpisom “Prekinite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas ovdje”.

Kažnjena je novčano sa 30.000 rubalja (oko 280 dolara) i puštena na slobodu, s mogućnošću da protiv nje bude pokrenut postupak.

Francuska joj je ponudila azil, ali je ona to odbila.

Izvor: Agencije