Probojno ‘koplje’: Javelin postao simbol ukrajinskog otpora

Američki raketni bacač Javelin je protivtenkovsko oružje sposobno probiti najsofisticiraniji oklop.

Ukrajinci su primili oko 17.000 komada protivtenkovskog naoružanja iz različitih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko hiljada Javelina (EPA)

Raketni bacač Javelin, koji ukrajinski vojnici nose na svojim ramenima, postao je simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji.

Radi se o protivtenkovskom oružju, sposobnom probiti najsofisticiraniji oklop, piše Hina.

Zapadne zemlje, koje žele podržati ukrajinsku vojsku ne ulazeći u direktan sukob s Rusijom, masovno dostavljaju oružje Ukrajini otkako je Moskva započela svoju invaziju 24. februara.

Ukrajinci su dosad, prema višem američkom dužnosniku, primili oko 17.000 komada protivtenkovskog naoružanja iz različitih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko hiljada Javelina.

Ukrajinske su snage također primile hiljade komada drugog protivtenkovskog oružja, uključujući britanski raketni bacač NLAW, švedske AT4 i Carl-Gustav, njemački Panzerfaust i španski Instalaza C90.

Kao koplje rimskih legionara

Osim što je postao simbol podrške Sjedinjenih Američkih Država, najsnažnijeg saveznika Ukrajine u borbi protiv Rusije, Javelin je također priznati raketni bacač u vojnom svijetu zbog svojih tehničkih karakteristika.

Opremljen sa dva eksplozivna naboja, može probiti i najsofisticiranije tenkove u svijetu, što se posebno odnosi na ruske tenkove T-90.

Prvi naboj Javelina eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop.

S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letjelica koja leti nisko poput helikoptera.

Također se može koristiti za neizravan napad, odnosno napad odozgo, pri čemu se raketa podiže do 160 metara uvis, a potom okomito pada na svoju metu, kao koplja drvenih rimskih legionara.

Kao videoigra

Budući da se otvor za ulaz na tenku nalazi s gornje strane, što je ujedno i njegova najranjivija tačka, njena okomita putanja je ono što je čini tako snažnim oružjem protiv tenkova.

Pošto je lakši od ostalih protivtenkovskih sistema kojima je potreban tronožac, Javelinom vojnici mogu pucati s ramena.

Njegov pogonski sistem aktivira se nekoliko metara nakon što je ispaljen iz bacača, što znači da se onaj koji njime barata teže otkriva i omogućuje mu da puca iz unutrašnjosti zgrade.

Javelinov sistem “ispali i zaboravi” omogućuje vojniku da označi metu i ostalo prepusti samonavođenoj raketi. To mu daje dovoljno vremena da se sakrije prije nego što raketa pogodi svoj cilj.

Jedan američki vojnik kazao je AFP-u da se Javelin vrlo lako koristi.

„Ako ste igrali video igru, možete ga koristiti”, rekao je.

Javelin, koji su proizveli američki proizvođači naoružanja Raytheon i Lockheed Martin, košta 178.000 dolara, uključujući i lansirni sistem i raketu, prema proračunu Pentagona iz 2021.

Svaka zamjenska raketa stoji oko 78.000 dolara.

Izvor: Agencije