Zašto Rusija nije mobilizirala više zračnih snaga protiv Ukrajine?

Očekivalo se da će Rusija odmah na početku invazije pokušati uništiti ukrajinske zračne snage i odbranu. 

Vojni stručnjaci vide dokaze da ne postoji koordinacija između ruskih zračnih snaga sa snagama na terenu Foto: AP

Prije ruske invazije na Ukrajinu, američke obavještajne službe predvidjele su napad iz Moskve u kojem će se brzo mobilizirati velika ruska zračna moć kako bi dominirala ukrajinskim nebom.

Međutim, prvih šest dana invazije pokazaju da ta očekivanja nisu bila baš tačna. Umjesto toga može se vidjeti da Moskva djeluje puno opreznije sa svojim zračnim snagama, u toj mjeri da američki zvaničnici ne mogu tačno objasniti šta stoji iza ovog ruskog ponašanja nepreduzimanja rizika, piše Reuters.

“Oni nisu nužno voljni da preduzimaju velike rizike sa svojim letjelicama i pilotima”, rekao je visoki američki odbrambeni zvaničnik za Reuters, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Uveliko nadjačane od strane ruske vojske, u smislu broja vojnika i naoružanja, ukrajinske zračne snage još lete a njihova zračna odbrana još je čvrsta – što je činjenica koja zbunjuje vojne stručnjake.

Nakon prvog dana invazije analitičari su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah uništiti ukrajinske zračne snage i odbranu.

To bi bio “logičan i očekivan sljedeći korak, kao što je viđeno u gotovo svakom vojnom sukobu od 1938”, napisao je Royal United Services Institute (RUSI), think-tank iz Londona.

Zona zabrane letenja

Umjesto toga, ukrajinski borbeni avioni još provode zračne operacije. Ukrajinske snage sa raketama zemlja-zrak mogu prijetiti ruskim letjelicama.

Rob Lee, ruski vojni stručnjak sa Instituta Foreign Policy Research kaže da je mislio da će na početku rata vidjeti “maksimalnu upotrebu sile”.

“Zato što svaki dan koji prođe, rizik se povećava. Teško je objasniti zašto Rusi nisu upotrijebili više sile.”

SAD je odbio pozive Kijeva da se u Ukrajini uvede zona zabrane letenja, što bi moglo odvući SAD direktno u sukob sa Rusijom.

Vojni stručnjaci vide dokaze da ne postoji koordinacija između ruskih zračnih snaga sa snagama na terenu, sa brojnim ruskim vojnicima koji idu u ofanzivu bez zračne odbrane.

Zbog toga su ruski vojnici ranjivi na napade ukrajinskih snaga, uključujući one u kojima se koriste turski dronovi i američke i britanske protivtenkovske rakete.

David Deptula, penzionisani general američkih zračnih snaga koji je komandovao zonom zabrane letenja iznad sjevernog Iraka, kaže da je iznenađen da Rusija nije od početka radila na tome da uspostavi dominaciju u zračnom prostoru.

“Rusi otkrivaju da koordinacija više operacija nije jednostavna. I nisu toliko dobri koliko su mislili.”

S druge strane, ukrajinske vojne snage su se pokazale mimo svih očekivanja.

‘Duh Kijeva’

Ukrajinski vojnici su stekli iskustvo u osam godina borbe protiv proruskih separatista na istoku, dok su Rusi dobili iskustvo u ratu u Siriji.

Ukrajinska sposobnost da organizuje zračne snage podigle su moral građana u toj zemlji. To je doprinijelo i stvaranju mitova o ukrajinskim zračnim snagama, uključujući priču o borbenom avionu koji je navodno sam srušio šest ruskih letjelica, i dobio online nadimak “Duh Kijeva”.

Reuters je provjerom otkrio da se ustvari radi o klipu iz videoigrice Digital Combat Simulator.

SAD procjenjuje da Rusija koristi nešto više od 75 borbenih aviona u Ukrajini, rekao je visoki američki zvaničnik.

Uoči invazije, zvaničnici su procijenili da bi Rusija potencijalno mogla podići stotine hiljada letjelica u toj misiji.

“Imamo neke pokazatelje da su Rusi izgubili neke letjelice, ali se to isto desilo i Ukrajincima”, kazao je zvaničnik.

Izvor: Agencije