Sve više država zatvara svoje luke za ruske brodove

U Evropskoj komisiji kažu da za sada nema takve zabrane, ali da se razmatra dalje jačanje sankcija, koje će biti objavljene u prikladno vrijeme.

Ruski brodovi nailaze na sve više problema (EPA - Ilustracija)

Sve više država članica Evropske unije razmatra zabranu pristajanja ruskim brodovima u svojim lukama, pojačavajući sankcije nakon zabrane zračnog prometa s Rusijom, javlja Reuters na koga se poziva Hina.

Velika Britanija je već u ponedjeljak odlučila ne dopustiti ulazak u svoje luke svim brodovima u ruskom vlasništvu ili onima koje su Rusi unajmili ili koji plove pod ruskom zastavom. Kanada je u utorak objavila da će tokom ove sedmice zatvoriti svoje luke ruskim brodovima, nakon što je zabranila uvoz sirove nafte iz Rusije.

Dansko Ministarstvo vanjskih poslova razgovaralo je u nedjelju o zatvaranju evropskih luka za ruske brodove.

„Danska aktivno radi kako bi Evropska unija donijela zajedničku odluku o zatvaranju svojih luka za ruske brodove”, objavilo je to ministarstvo.

Razmatra se dalje jačanje sankcija

I Francuzi navode kako postoji mogućnost da zabrane pristajanje u svojim lukama, a grčka Vlada je objavila da će provesti svaku odluku koju Komisija donese o tome.

U Evropskoj komisiji kažu da za sada nema takve zabrane, ali da se razmatra dalje jačanje sankcija, koje će biti objavljene u prikladno vrijeme.

Evropski parlament je u utorak izglasao neobavezujuću rezoluciju u kojoj je zatražio takvu zabranu.

Izvor: Agencije