Ruski milijarderi žalit će se na sankcije Evropske unije

Mnogi oligarsi, među kojima su Mihail Fridman i Pjotr Aven, kažu da je Zapad naivan ako misli da će Vladimir Putin poslušati stavove poslovnih ljudi.

Mihail Fridman i njegovi partneri kontroliraju vodeću rusku privatnu banku Alfa Bank i najveći maloprodajni lanac X5 Retail Group (EPA)

Nakon što su neki od najbogatijih ruskih oligarha isključeni iz globalnog finansijskog sistema, milijarderi Mihail Fridman i Pjotr Aven poručili su da će pokušati osporiti sankcije Evropske unije uvedene protiv njih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska ekonomija suočava se s jednom od najtežih kriza od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, nakon što je Zapad uveo sankcije gotovo cijelom ruskom finansijskom i korporativnom sistemu nakon naredbe invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je “posebna vojna operacija” ključna za garanciju ruske sigurnosti nakon što su Sjedinjene Američke Države proširile vojni savez NATO-a do ruskih granica i podržale prozapadno ukrajinsko vodstvo.

‘Optužbe Evropske unije lažne i klevetničke’

Neki od oligarha, koji su se obogatili u tranzicijskom haosu 1990-ih, prethodnih su dana, kako navodi Reuters, javno pozivali na mir.

Među njima je i Fridman, rodom iz zapadnoukrajinskog grada Lavova.

No, EU je u ponedjeljak uveo sankcije Fridmanu i Avenu, dugogodišnjim partnerima koji su zaradili milijarde dolara od naftne, bankarstva i maloprodaje.

Obojica ističu da su optužbe EU-a lažne i klevetničke te da će ih osporiti.

“Ove sankcije su neutemeljene i nepravedne”, rekao je Fridman novinarima na engleskom jeziku.

“Ne znam hoće li me sankcionirati Velika Britanija i SAD – nadam se da se to neće dogoditi”, dodao je.

Fridman, koji je porezni rezident Velike Britanije, ocijenio je rat u Ukrajini tragedijom te rekao da bi ga trebalo okončati.

Međutim, stao je na tome, istaknuvši da je osjetljivo komentirati politiku u Rusiji.

“Za mene je to što se događa ogromna tragedija”, kazao je Fridman.

“Rat treba zaustaviti”, dodao je.

‘Samo zato što su Rusi…’

Fridman nije objasnio kako će on i Aven osporiti sankcije EU-a.

U zajedničkom saopćenju Fridman i Aven poručili su da će “osporiti lažnu i neutemeljenu osnovu za nametanje ovih sankcija – energično i svim sredstvima koja su im dostupna”.

Zapadni čelnici kažu da sankcioniranje najbogatijih ljudi Rusije predstavlja pritisak na Putina, iako mnogi oligarsi smatraju da je Zapad naivan ako misli da će ruski predsjednik poslušati stavove poslovnih ljudi, posebno o pitanjima nacionalne sigurnosti.

“Šta god da se dogodi sa mnom neće imati utjecaja na političke odluke u Rusiji”, rekao je Fridman.

Zapitao se zašto Ruse – samo zato što su Rusi – treba spriječiti da posluju izvan Rusije.

Unija je saopćiula da je Aven “jedan od najbližih Putinovih oligarha”, dok se o Fridmanu govori kao o jednom od najvećih ruskih “finansijera” i saradnika Putinovog užeg kruga.

Aven je kazao da je EU u krivu kada navodi da je on “lično blizak prijatelj” predsjednika Uprave Rosnjefta Igora Sečina.

Fridman je rekao da nije istina da je “njegovao jake veze” s administracijom Putina.

Obojica odbacuju “finansijski ili politički odnos s Putinom ili Kremljom”.

‘Ne mislim da će ekonomija nestati’

Fridman je suosnivač kompanije LetterOne, ili L1, s dugoročnim ulaganjima većim od 25 milijardi funti u tehnološki, energetski, zdravstveni i maloprodajni sektor.

Fridman i njegovi partneri također kontroliraju Alfa Grupu, koja uključuje vodeću rusku privatnu banku Alfa Bank i najveći maloprodajni lanac X5 Retail Group.

Fridman je kazao da će doći do “prilično drastičnog” utjecaja na rusku ekonomiju.

“Još uvijek će postojati, pretpostavljam – ne mislim da će ekonomija nestati.”

Upitan hoće li doći do reakcije javnosti protiv Putina zbog invazije, Fridman je odgovorio: “Jednostavno – ne znam.”

Izvor: Agencije