Navalni Rusima: Ne budite kukavice, protestujte svaki dan

Rusija ne smije postati nacija uplašenih kukavica koje se prave da ne vide agresivni rat koji je pokrenuo naš očito ludi mali car, poručio je zatvoreni opozicionar.

Ako treba da popunimo zatvore i policijske kombije da bismo zaustavili rat, hajdemo to učiniti, poručio je Navalni (EPA)

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni pozvao je Ruse da svakog dana organizuju proteste zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da zemlja ne bi trebala biti „nacija preplašenih kukavica“, te je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao „ludim malim carom“.

„Pozivam sve da izađu na ulice i bore se za mir“, rekao je u saopštenju na Facebooku i Twitteru, pozivajući Ruse da se ne plaše odlaska u zatvor.

„Ako treba da popunimo zatvore i policijske kombije da bismo zaustavili rat, hajdemo to učiniti“, stoji u pozivu.

„Sve ima svoju cijenu. Sada, u proljeće 2022., trebamo platiti tu cijenu“.

Navalni, koji je vodio najveće protete u Rusiji protiv Putina posljednjih godina, te j2020. preživio pokušaj trovanja nervnim agensom „novičokom“, služi zatvorsku kaznu izrečenu prema optužnici za utaju poreza.

Navalnijev pokret ranije je pozvao na građansku neposlušnost u znak protesta zbog ruske invazije na zapadnog susjeda.

‘Putin nije Rusija’

Nekoliko rundi protesta je već održano u gradovima širom Rusije.

Prema nezavisnoj grupi za monitoring OVD-Info, zatvoreno je više od 6.800 ljudi koji su protestovali.

„Putin nije Rusija. A ako se ičega trebamo ponositi sada u Rusiji, onda su to 6.842 osobe koje su zatvorene jer su, bez poziva, izašli na ulice sa porukom ‘ne ratu'“, poručio je Navalni.

Pozvao je narode Rusije i Bjelorusije, koja je ruskim snagama dozvolila da prođu prema Ukrajini, da u sedam navečer svakog dana demonstriraju, a vikendom u dva. Oni koji žive u inostranstvu, trebali bi se okupljati pred ruskim ambasadama.

„Ne možete čekati sutra“, napisao je, uz napomenu da Rusija ne smije postati „nacija uplašenih kukavica“ koje se prave da ne vide „agresivni rat koji je pokrenuo naš očito ludi mali car“.

Izvor: Al Jazeera i agencije