Kina svojim državljanima u SAD-u: Obratite pažnju na sigurnost

Kineska ambasada u Washingtonu upozorila je svoje državljane u SAD-u da obrate pažnju na ličnu sigurnost, ocjenjujući da je sigurnosna situacija zabrinjavajuća.

Među onima koji su ugroženi ambasada je istakla međunarodne studente i zaposlene u institucijama koje finansira Kina (EPA)

Kineska ambasada u Washingtonu upozorila je svoje državljane u Sjedinjenim Američkim Državama da obrate pažnju na ličnu sigurnost, ocjenjujući da je sigurnosna situacija u SAD-u zabrinjavajuća.

U saopćenju na stranici kineske ambasade navodi se da u SAD-u postoji velika mržnja prema Kini i da se mnogi Azijati suočavaju sa “zlonamjernim napadima”, čime se ugrožava sigurnost kineskih državljana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Među onima koji su ugroženi ambasada je istakla međunarodne studente i zaposlene u institucijama koje finansira Kina.

Porast napada na Azijate u SAD-u

Napadi na građane azijskog porijekla u Sjedinjenim Američkim Državama su u porastu proteklih godina.

Američki Senat u aprilu prošle godine usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijatima u SAD-u, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih djela uvećao tokom pandemije COVID-19.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu od kako je korona virus došao iz Kine, za šta se okrivljuje ta populacija.

U velikim gradovima u SAD-u zločini protiv Azijata su skočili za 150 posto 2020. godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma.

Izvor: Agencije