Bivšeg njemačkog kancelara zbog Putina napustili saradnici

Gerhard Schroeder je od Moskve zatražio što brže okončanje rata u Ukrajini, ali je nedugo prije toga Ukrajini predbacio ‘zveckanje oružjem’.

Gerhard Schroeder ostvaruje angažmane za brojne pozicije unutar ruskih naftnih kompanija (EPA)

Bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera su, zbog njegove bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, napustili članovi njegovog ureda.

Mjesto šefa ureda bivšeg kancelara prvo je napustio Albrecht Funk, koji više od 20 godina piše i govori za bivšeg kancelara.

Nakon toga su Schroederov ured napustila i ostala trojica namještenika, prenosi Hina, pozivajući se na njemačke medije.

Svo četvero su zaposleni pri kancelarskom uredu, a do sada su stajali na raspolaganju uredu bivšeg kancelara.

Informativna internetska stranica Pioneer piše kako je razlog odlaska Funka i ostalih članova ureda “razilaženje u stavovima oko ruskog napada na Ukrajinu”.

Funk je navodno Schroederu preporučio da se u najkraćem mogućem roku distancira od Putina te da napusti sva mjesta u ruskom državnom koncernu Rosneft.

Putin kao ‘čisti demokrata’

Schroeder je u četvrtak od Moskve zatražio što brže okončanje rata u Ukrajini, ali je nedugo prije toga Ukrajini predbacio “zveckanje oružjem”.

Za sada je otvoreno hoće li kancelarski ured Schroederu odobriti novo osoblje za ured, na koji, kao bivši kancelar, ima pravo.

Prošle godine Schroederov ured je porezne obveznike koštao 407.000 eura.

Mediji nagađaju o visini prihoda koje Schroeder ostvaruje angažmanom za brojne pozicije unutar ruskih naftnih kompanija, poput Rosnefta ili Sjevernog toka II.

Schroeder slovi kao prisni prijatelj Putina, a u njemačkim medijima je vrlo često citirana njegova izjava kojom je ruskog predsjednika okarakterizirao kao “čistog demokratu”.

Izvor: Agencije