Bijes i šok nakon ruskih napada na Harkov

Taras Kovalčuk je šetao sa psom kada je uslijedio ruski napad na centar grada, a svjedočio je scenama razaranja.

Centralni gradski trg je uništen u napadu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dok je drugi najveći ukrajinski grad Harkov u utorak ujutro postajao meta ruskih zračnih i raketnih napada, 29-godišnji Taras Kovalčuk izašao je napolje sa svojim psom u kratku šetnju.

Ubrzo nakon što je napustio svoj stan na centralnom gradskom Trgu Slobode, telefon mu je počeo zujati, sa mnoštvom poruka lokalnih vlasti koje su upozoravale na zračne napade.

Prijatelj ga je u poruci pitao je li sve OK i proslijedio mu informaciju da je projektil pogodio trg.

„Dok projektil nije uništio moj stan, bio sam uvjeren da ću ostati u Harkovu“, rekao je Al Jazeeri.

Kovalčuk se vratio u svoj stan, prekoputa zgrade regionalnih vlasti koja je u zoru bila meta napada. Svjedočio je sceni razaranja.

Na snimku sa televizije mogla se vidjeti vatrena kugla koja je pogodila ulicu pored zgrade koja datira iz sovjetske ere. Zvaničnik je rekao da je ispod ruševina pronađeno najmanje šest tijela, te da je još najmanje 20 osoba povrijeđeno.

Jedva prepoznatljive ulice

U tom trenutku nije bilo jasno kakvo je oružje upotrijebljeno za napad i koliko je osoba poginulo. Ukrajinske vlasti tvrde da ih je najmanje 11, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se radi o desecima žrtava, te je optužio Rusiju za ratne zločine.

„Ono što sam vidio je najluđa stvar u životu“, kaže Kovalčik. „Nisam mogao niti zamisliti da se ljudsko biće može tako ponašati prema drugom ljudskom biću“.

Kafe Central, u kojem je, kako kaže, proveo mnoga jutra, bio je u ruševinama.

Kovalčuk je zgrabio torbu za evakuaciju koju je pripremio za slučaj nužde, nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i krenuo na 40-minutni put ka željezničkoj stanici, kroz ulice koje je jedva prepoznavao.

Kovalčukov stan je teško oštećen (Ustupljeno Al Jazeeri)

Tog utorka, ruska vojska je prvi put udarila na centar drugog najvećeg grada u zemlji, u kojem većina od 1,4 miliona stanovnika govori ruskim maternjim jezikom. Stambena naselja su granatirana danima.

Oko 87 zgrada u Harkovu je oštećeno, a neki dijelovi grada nemaju vodu, struju i grijanje, rekao je gradonačelnik Ihor Terekov za ukrajinske televizijske kanale.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anron Heraščenko kazao je da „praktično nema zone u Harkovu koju nije pogodila granata“.

Ruska vojska poriče da napada civilne mete, uprkos izvještajima o napadima na stambene ugrade, škole i bolnice. Tvrdi da napada samo vojnu infrastrukturu, protuzračnu odbranu i zračne znage, oružjem visoke preciznosti.

Harkov je ruskim snagama pružio jak otpor. Ukrajinski vojnici zarobili su rusku jedinicu koja je tokom vikenda ušla u grad.

‘Ovo je neoprostivo’

Od ponedjeljka, ruske snage su nastavile gađati naselja iz višecjevnih bacača raketa, usmrtivši najmanje 10 civila, među kojima troje djece, te ranivši najmanje 40, tvrde lokalni zvaničnici.

Terekov kaže da svaka četvrta osoba u gradu ima rodbinu sa druge strane granice. „No, stav grada prema Rusiji je danas potpuno drugačiji nego ikada prije“, rekao je u izjavi.

“Nikada nismo očekivali da se ovo može desiti – potpuna destrukcija, ubistva, genocid protiv ukrajinskog naroda – to je neoprostivo“.

U srijedu, borbe su intenzivirane nakon što su se ruski padobranci spustili u Harkov, rekla je ukrajinska vojska.

Kovalčuk je napustio grad i smjestio se kod prijatelja. Prošle sedmice je pisao za digitalne magazine i slao blogove o putovanjima. Sada, jedva može zadržati bijes zbog invazije na svoju domovinu. Destrukcija njegovog grada ga je razbudila.

“Ne možemo zvati Ruse ljudima. Ljudi se ne ponašaju tako prema civilima“, rekao je.

“Svijet mora zaustaviti Rusiju odmah“.

Izvor: Al Jazeera i agencije