Rat i društvene aplikacije: Telegram i WhatsApp izbjegavaju ruske zabrane

Uprkos razlozima za zabrinutost, Telegram je pouzdana društvena medijska platforma u Rusiji.

Telegram je postao ključna aplikacija za razmjenu vijesti o ratu u Ukrajini (Reuters)

Platforme za ćaskanje poput WhatsAppa i Telegrama izbjegavaju da ih Rusija blokira, za razliku od nekih od najvećih društvenih mreža na svijetu, u okviru slabašne tolerancije za koju stručnjaci upozoravaju da bi se mogla iznenada okončati.

Godine napetosti između Moskve i Facebooka i Twittera sa sjedištem u SAD-u, dovele su do konfrontacije nakon invazije na Ukrajinu, ove platforme su ciljale medije povezane s državom, a potom su naišle na restrikcije u Rusiji.

YouTube, koji je zabranio kanale povezane sa ruskim državnim medijima, u petak se suočio sa direktnom prijetnjom da bude blokiran, nakon što je ruski medijski regulator Roskomnadzor, optužio vlasnika ove stranice Google, da je „antiruski“.

Aplikacije za razmjenjivanje poruka su, međutim, za sada dobile propusnicu, dijelom zato što je WhatsApp koji je u vlasništvu Mete, manje pogodan za masovnu komunikaciju, dok je sposobnost Telegrama da donosi informacije velikim grupama učinila ovu aplikaciju korisnom i za nezavisne medije i za Kremlj.

„Mislim da su male šanse da Rusija zabrani Telegram jer im nedostaje platformi na kojima mogu djelovati“, rekao je Sergej Sanovič, postdoktorski istraživač na Univerzitetu Princeton, koji je primijetio da su vlasti u 2020. odustale od napora da blokiraju ovu uslugu.

Telegram je naišao na kritike da ima nedovoljno strogu politiku nadziranja, i nudi ruskim vlastima forum da promoviraju narative koji odobravaju njihov rat koji je naišao na međunarodnu osudu.

Pouzdana platforma u Rusiji

Rusija i dalje upravlja profilima na platformama kao što je Facebook, iako je u državi blokirana usluga, ali ove sedmice je ovaj gigant iz Silikonske doline uklonio postove sa moskovskih stranica koje su sadržavale dezinformacije o ruskoj smrtonosnoj ofanzivi.

Telegram je postao ključna aplikacija za razmjenu vijesti o ratu, a njen rast je ubrzan nakon najnovijih mjera Kremlja protiv nezavisnih medija i zaključavanja aplikacija kao što su Facebook i Instagram.

U prosjeku 2,5 miliona novih korisnika pridružilo se Telegramu u posljednje tri sedmice, kazali su iz ove firme, a porast od oko 25 posto zabilježen je iz sedmica prije.

Prema dnevnim ciframa koje daje Telegram, ova je aplikacija skinuta više od 150 miliona puta od početka godine, a zvanična cifra iz januara 2021. je pola milijarde aktivnih korisnika. Telegram je imao koristi od imidža svojih kreatora, braće Pavela i Nikolaja Durova, ruskih državljana koji su napustili svoju domovinu 2014.

Pod pritiskom vlasti, Nikolaj je prodao svoj udio u VK-u, koji je on kreirao, umjesto da preda lične podatke aktivista vladi.

„Telegram je sada veoma lijepa priča o osveti, a svi volimo dobru priču o osvetu“, kazao je Enrique Dans, profesor koji je stručnjak za informacione sisteme na IE poslovnoj školi u Madridu.

„Hoće li to biti dovoljno da učini Telegram omiljenom aplikacijom za razmjenu poruka na svijetu. To je velik zalogaj. Ova aplikacija i dalje ima dosta stvari za pokazati u oblastima kao što su sigurnost, šifriranje i poslovni model”, dodao je on.

‘Objava rata YouTubeu’

Ali stručnjaci su naglasili rizik po Telegram i njegove korisnike zbog nemanja temeljne, end-to-end enkripcije koja potencijalno ostavlja ovu kompaniju podložnu vladinom pritisku da preda infromacije.

Alp Toker, direktor grupe za nadgledanje weba NetBlocks, primijetio je da je WhatsApp postavio požarne blokade koje nude izolaciju od takve vrste pritiska.

„Poboljšavši svoju sigurnost i usvojivši tehnologiju end-to-end enkripcije, oni su u suštini zaštitili svoju platformu od pravnog rizika i potencijalnih zahtjeva za pristup sadržaju“, dodao je Toker.

Upotreba WhatsAppa za ćaskanje jedan na jedan ili za grupne razgovore čini ga manje metom ruskih vlasti za sada, ali to bi se moglo promijeniti ako postane ključna platforma za proteste protiv rata.

„Roskomnadzor je prvenstveno bio veoma zabrinut za kanale i vijesti i načine širenja informacija velikom broju ljudi, za što su WhatsApp i slični manje dobri“, kazala je Eva Galperin, direktorica cyber sigurnosti u fondaciji Elektronska granica.

Ali Toker je primijetio da ovo pitanje još nije dostiglo ključnu tačku za vlasti, dijelom zato što su platforme društvenih mreža, od kojih su mnoge sada blokirane, odigrale ključnu ulogu u organizovanju.

„Dok te [platforme] nestaju, dinamika bi se mogla promijeniti i aplikacije za razmjenu poruka bi mogle postati sljedeća meta“, dodao je on.

WhatsApp je bila jedna od najpopularnijih aplikacija u Rusiji u 2021, sa nekih 67 miliona ili 65 posto korisnika interneta u državi, daleko ispred TikToka, ruske platforme za društvene mreže VK, pa čak i Telegrama, prema podacima iz eMarketera.

Nedostatak domaće alternative

Ali YouTube, sa 76 miliona gledalaca u 2021, privukao je više Rusa nego ijedna od gore navedenih platformi, pokazali su podaci.

Njegova popularnost je dijelom posljedica pristupa koji nudi zabavi za obične Ruse, koji su zauzvrat pružili publiku političarima i vladi koji traže njihovu pažnju.

Sanovič, istraživač s Princetona, kazao je kako se ova platforma naprosto zamjerila vlastima.

„Teško im je kontrolisati YouTube u pogledu cenzure i nedavni potezi YouTubea čine ga manje vrijednim kao prostorom za stranu propagandu“, dodao je on.

Nedostatak dovoljno kvalitetne domaće alternative također je faktor koji komplikuje situaciju vladi kada je u pitanju odluka šta učiniti s YouTubeom.

Toker, direktor NetBlocksa, upozorio je da bi blokiranje YouTubea značilo konfrontaciju s Googleom, sa njegovim uslugama kao što je Gmail.

„Ako proglasite rat YouTubeu, proglasili ste rat i ostatku kompanije“ dodao je on. „Google je bitna sila u biznisu i značajna poveznica sa vanjskim svijetom.“

Izvor: Al Jazeera