Norveška dodatna sredstva za jačanje vojske na granici sa Rusijom

Dodatna sredstva će biti iskorištena za jačanje pomorskog prisustva Norveške na sjeveru, ubrzavanje i vojnika i rezervista, kao i povećanje zaliha municije, goriva i opreme.

Norveška dijeli 196 kilometara dugu kopnenu granicu sa Rusijom na Arktiku i dugu pomorsku granicu u Barencovom moru (AFP)

Norveška je objavila kako će ove godine izdvojiti dodatne tri milijarde norveških kruna (340 miliona dolara, 308,9 miliona eura) za jačanje vojnih snaga na sjeveru, blizu granice sa Rusijom, prenose agencije.

Najsjevernija članica NATO-a iz Evrope, ova nordijska država dijeli 196 kilometara dugu kopnenu granicu sa Rusijom na Arktiku i dugu pomorsku granicu u Barencovom moru.

„Čak iako je ruski napad na Norvešku malo vjerovatan, mi moramo shvatiti kako imamo susjeda na istoku koji je posao opasniji i nepredvidljiviji“, kazao je norveški ministar odbrane Odd Roger Enoksen na konferenciji za medije u petak, govoreći o moskovskoj invaziji na Ukrajinu.

Dodatna sredstva će biti iskorištena za jačanje pomorskog prisustva Norveške na sjeveru, ubrzavanje i vojnika i rezervista, kao i povećanje zaliha municije, goriva i opreme.

Također će se sredstva koristiti za povećanje kapaciteta kako bi se stacionirale trupe saveznika, te za jačanje cyber-odbrane i obavještajnih službi.

Manevri sa saveznicima

„Moramo pojačati naše prisustvo na sjeveru. Rusija ima velike sigurnosne interese u našoj regiji i sjever je također od velike ekonomske važnosti za Rusiju“, dodao je Enoksen.

Trenutno su u toku pomorski, zračni i kopneni manevri u Norveškoj na kojima učestvuje blizu 30.000 vojnika iz 27 država, uključujući i NATO članice i partnere ove vojne alijanse.

Vojna vježba „Hladni odgovor 2022“ (Cold Response 2022), navodi se, je napravljena kako bi se testirali norveške sposobnosti prijema savezničkih pojačanja u slučaju vanjske agresije.

Dodatno, manevri su prilika za vojnike da treniraju za borbu po hladnom vremenu.

Izvor: Agencije