NYT: Zašto se Putin poziva na naciste da bi opravdao invaziju?

Jezikom ruske invazije na Ukrajinu dominira riječ ‘nacisti’ te se ukrajinska Vlada naziva ‘neonacističkom’, ‘pronacističkom’ i pod kontrolom ‘malih nacista’.

Vladimir Putin pokušava koristiti stereotipe kako bi zamaskirao realnost i opravdao invaziju pred ruskim narodom budeći traume iz Drugog svjetskog rata (EPA)

Ukrajinska Vlada je “otvoreno neonacistička” i “pronacistička”, pod kontrolom “malih nacista”, retorika je koju koristi ruski predsjednik Vladimir Putin, piše New York Times.

Američki zvaničnici, koje vodi predsjednik Joe Biden, odgovorni su za “nacifikaciju” Ukrajine, rekao je jedan od ruskih parlamentaraca, te bi im se trebalo suditi. Zapravo, naveo je drugi zakonodavac, vrijeme je da se stvori “moderna verzija Nirnberškog procesa”, dok se Rusija sprema za “denacifikaciju” Ukrajine.

U slučaju da poruka nije bila jasna, ruska televizija pod kontrolom Kremlja svake nedjelje prikazuje crno-bijele snimke njemačkih nacista koji su obješeni na centralnom trgu u Kijevu.

Jezikom ruske invazije na Ukrajinu dominira riječ “nacisti”, što je čudno s obzirom da zemlju vodi predsjednik Volodimir Zelenski, Jevrej koji je prošle godine potpisao Zakon o borbi protiv antisemitizma.

Putin je počeo da koristi ovu riječ učestalo tek proteklih mjeseci, iako je dugo opisvao prozapadnu revoluciju u Ukrajini 2014. godine kao “fašistički državni udar”.

Ovo pokazuje da Putin pokušava koristiti stereotipe kako bi zamaskirao realnost i opravdao invaziju pred ruskim narodom, budeći traume iz Drugog svjetskog rata. Kremlj prikazuje invaziju kao nastavak ruske borbe protiv zla, u ratu poznatom kao Veliki domovinski rat, očigledno računajući na ruski ponos na pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

“Ova retorika je činjenično pogrešna, moralno protivrječna i duboko uvredljiva”, napisali su naučnici koji se bave genocidom i nacizmom u otvorenom pismu nakon Putinove invazije. Iako u Ukrajini postoje ultradesničarske grupe, dodaju, “ništa od toga neopravdava rusku agresiju i pogrešno opisivanje Ukrajine”.

Poređenja s nacističkom Njemačkom

Ukrajinci kažu da horor ruske invazije pokazuje da ako koja zemlja treba biti oslobođena nacizma, onda je to Rusija.

Putin je u govoru u srijedu koristio “mi protiv njih” diktatorski jezik, kako bi proglasio da rusko društvo treba “samočišćenje” od prozapadne “bagre i izdajnika”.

Mnogi vjeruju da Putinova odlučnost u “denacifikaciji” Ukrajine zapravo znači svrgavanje Vlade u Kijevu i progon prozapadnih aktivistva i grupa. Koristi rusko sjećanje na patnju zemlje i pobjedu u Drugom svjetskom ratu da militarizira rusko društvo i opravda obračun s opozicijom i stranu agresiju.

Putinova misija “denacifikacije” znači da je on odlučan da “uništi sve Ukrajince”, napisao je ukrajinski ministar informiranja Aleksandar Tkačenko na Facebooku.

“Ovo je gore od nacizma”, naveo je.

Teško je povjerovati da bi obični Rusi mogli prihvatiti Putinova poređenja Ukrajine, gdje milioni Rusa imaju prijatelje i rodbinu, s nacističkom Njemačkom, zemljom koja je izvršila invaziju na Sovjetski savez, što je dovelo do smrti 27 miliona građana.

Međutim, u samoj Ukrajini jevrejske i druge gurpe su kritizirale zemlju jer je od prozapadne revolucije 2014. godine dozvolila da borci za ukrajinsku nezavisnost koji su se u jednom momentu svrstali na stranu nacističke Njemačke budu proglašeni nacionalnim herojima.

Neke marginalne nacionalističke grupe, koje nemaju predstavnike u Parlamentu, koriste rasističku retoriku i simbole povezane s nacistima.

Ruski narativ

Eduard Dolinski, generalni direktor Ukrajinskog jevrejskog vijeća, rekao je da neki u zemlji zovu ultradesničarske grupe “mali nacisti”, kao što to radi Putin. Na društvenim mrežama godinama je pozivao da se promijeni ime velikog stadiona na zapadu Ukrajine, nazvanog po Romanu Šuheviču, ukrajinskom nacionalističkom lideru koji je zapovjedao snagama koje su izvršile masovna ubistva Jevreja i Poljaka tokom Drugog svjetskog rata.

Ruski zvaničnici često koriste navode Dolinskog za svoje ciljeve, pa su ga mnogi Ukrajinci optužili da dozvoljava da bude uvučen u rusku propagandu, ali Dolinski kaže da se ne kaje, dodajući da je svaki put odbio gostovati na ruskim državnim televizijama.

Sergej Markov, proruski analitičar koji se često pojavljuje na državnoj televiziji, tvrdi da moderni ukrajinski “nacisti” nisu protiv Jevreja, nego protiv Rusa – jer im tako govore, kako kaže, zapadne obavještajne agencije. U Rusiji se koristi taj narativ da Zapad podržava ukrajinske “naciste” kako bi degradirali rusko naslijeđe u Ukrajini i iskoristio zemlju kao platformu za uništenje Rusije.

Markov kaže da je Kremlj počeo koristiti “nacističku” terminologiju kako bi “ga čuli zapadni političari i medij” te da bi objasnio potrebu da se izvrši invazija na Ukrajinu.

Za Ruse sjećanje na sovjetsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom ostaje možda najjači element putem kojeg se stvara jedinstven nacionalni identitet.

Putin sada ima narativ da on konačno završava nedovršene poslove Sovjetskog saveza.

“Iz ugla gledišta ruskog društva, današnji ukrajinski fašisti su nasljednici uzroka fašizma onog vremena”, objašnjava Markov.

Pozdrav ‘Slava Ukrajini!’

Državne televizije izbjegavaju izvještavati o uništavanju koje ruske snage donose u Ukrajinu, ali zato objavljuju priče o ukrajinskim ekstremističkim grupama, koje u realnosti imaju marginalno mjesto u ukrajinskom društvu.

Izvještaji o ulicama koje dobijaju ime po Stepanu Banderi, ukrajinskom nacionalističkom lideru koji je prešao na stranu nacista u borbi protiv Sovjeta (prije nego što se Njemačka okrenula protiv njega i odvela ga u koncentracioni logor), imaju utjecaj na starije generacije Rusa, koji znaju za sva zla koja je donijela kolaboracija s nacistima.

S ukrajinskim nacionalističkim grupama, koje sada imaju važnu ulogu u odbrani zemlje, zapadne pristalice Ukrajine imaju problem. Facebook je prošle sedmice saopćio da će napraviti izuzetak u svojoj politici i dozvoliti hvaljenje ukrajinske ultradesničarske vojne jedinice Azov bataljon, “striktno u kontekstu odbrane Ukrajine”.

Ruski državni mediji vidjeli su ovaj potez Facebooka kao još jedan dokaz da Zapad podržava naciste u Ukrajini.

Također kao jedan od dokaza vide i to da zapadni političari pozdravljaju Zelenskog riječima “Slava Ukrajini!”, što je pozdrav koje su koristile Banderine snage.

“Za ljude koji su odrasli na sovjetskoj kulturi ove definitvno izaziva negativne asocijacije”, kaže Vladimir Malakhov, historičar na Školi društvenih i ekonomskih nauka u Moskvi, koji predaje nacionalizam. “To je antisemitistički, to je antiruski i to je radikalno.”

Donlinski upozorava da je mnogo Jevreja napustilo zemlju zbog ruske invazije.

“To će biti jedan rezultat ove ‘denacifikacije’. Naši životi su uništeni.”

Izvor: Agencije