‘Washington Post’: Putinov neuspjeh oduzima dah

Jasno je da je rat razoran za Rusiju, a možda i poguban za njenog predsjednika, piše Jennifer Rubin, kolumnistica američkog dnevnog lista.

Kolumnistica 'Washington Posta', između ostalog, piše kako je Vladimir Putin postao 'predmet šale' (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden je, odobravajući još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini u srijedu, rekao je da je cilj osigurati da rat “nikada neće biti pobjeda Vladimira Putina, bez obzira na napredak na bojnom polju”. Na sreću, ruski predsjednik nikada neće moći pokoriti obične Ukrajince koji su uzeli oružje u ruke kako bi odbranili svoje domove i porodicu. Zapravo, sve je izglednije da Putin možda neće kontrolirati veće gradove, piše Jennifer Rubin u svojoj kolumni za Washington Post.

Ističe kako razmjere Putinovog neuspjeha oduzimaju dah, podsjećajući da je on ovaj rat trebao dobiti za nekoliko dana, ali da za tri sedmice još uvijek nije zauzeo Kijev, niti je dekapitulirao ukrajinsku Vladu. Za to vrijeme je njegova vojska pretjerpjela ponižavajuće gubitke, provocirajući ga da počne masovno otpuštati savjetnike na koje je prebacio krivnju.

“Putin je, također, potaknuo snažan nacionalistički duh Ukrajinaca, čak je mnoge stanovnike koji govore ruski pretvorio u žestoke neprijatelje Rusije. Ukrajinci će svoje sjećanje na ovaj rat prenositi sa generacije na generaciju, trujući poglede budućih generacija na Rusiju dugo nakon što Putina više ne bude”, piše Rubin.

Navodi da je Putin, također, ujedinio Zapad, potaknuo NATO da poveća vojnu potrošnju, ponovo oživio prodemokratska osjećanja, otkrio vlastitu slabost nespretnim obračunom s medijima i postao lice rata.

“Sam Biden je u srijedu Putina prvi put nazvao ‘ratnim zločincem’. U međuvremenu, ruska ekonomija je u rasulu, izgubljena su desetljeća napretka i možda trajno nanesena šteta energetskim tržištima zemlje”, dodaje.

‘Postao je predmet šale’

Također podsjeća da su četiri Putinova generala poginula na bojnom polju. Ruski međunarodni sportski i kulturni djelatnici ispaštaju zbog njegovog rata, a njegovi oligarsi izgubili su bogatstvo zbog konfiskacije inozemnih bankovnih računa, imovine i jahti.

“Imajući sve ovo u vidu, jasno je da je rat razoran za Rusiju, a možda i poguban za Putina. Za despotov stisak moći ključna je percepcija snage. Poput apsolutnih kraljeva prije nekoliko stoljeća, moderni tirani oslanjaju se na elitu i širu javnost, koja vjeruje da ne mogu pogriješiti. Njihova vladavina ne može se dovesti u pitanje, jer se moraju prikazati ključnim za opstanak zemlje”, smatra kolumnistica Washington Posta.

Također je podsjetila na “tvrdnju o nepogrešivosti na kojoj počiva legitimitet u autokratiji” o kojoj su prošle godine za Foreign Affairs pisali Hal Brands i John Lewis Gaddis.

Rubin piše i kako je Putin sada postao predmet šale.

Nakon što je uveo “sankcije”američkim političarima, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je: “Prvo bih naglasila da je predsjednik Biden ‘mlađi’ i da su možda sankcionirali njegovog oca, neka počiva u miru”, a zatim dodala: “Ne planiramo turistička putovanja u Rusiju, niti imamo bankovne račune kojima nećemo moći pristupiti.”

(EPA)

Također, podsjeća da meme koji ismijava fizičku udaljenost na kojoj Putin drži svoje savjetnike također govori o padu njegovog ugleda.

Rubin, između ostalog, piše kako je despotima potreban određeni stepen međunarodnog poštovanja kako bi zadržali iluziju da svom narodu mogu donijeti prestiž i sigurnost. Podsjeća na tvit Garija Kasparova, borca za ljudska prava koji je rođen u Sovjetskom savezu, kojim pojašnjava kako “bez legitimiteta putem stvarnih izbora diktatori moraju vladati silom, propagandom i de facto legitimitetom koji je potaknut stvarima poput razgovora sa stranim čelnicima”.

‘Iz očaja će postati agresivniji’

Kolumnistica Washington Posta ističe da je Putinova sposobnost da predstavlja svoju zemlju u svjetskoj zajednici sada je ugrožena, možda trajno.

“Razotkrivanje ruske vojne nesposobnosti i potpuni neuspjeh u postizanju njegovih ciljeva otežava Putinu pregovore o prekidu neprijateljstava. Što je njegovo ponašanje gore, to mu je teže ‘dati’ nešto kako bi se postigao mirovni sporazum. Nakon sedmica ruskih napada na civile, nezamislivo je da bi mogao izbjeći odgovornost za ratne zločine kojima svjedoči cijeli svijet. Također, popuštanje njegovom zahtjevu da se Ukrajina odrekne svoje sposobnosti da se udruži sa Zapadom bila bi užasna izdaja herojskih napora Ukrajinaca”, piše ona.

Upravo zbog toga, dodaje, američki obavještajni dužnosnici očekuju da će Putin iz očaja pojačati svoju agresiju.

Beth Sanner, bivša visoka obavještajna dužnosnica, nedavno je rekla za New York Times: “Putinu nije lako i zbog toga će postati agresivniji. To rade autokrate. Ne možete otići, jer ćete izgledati slabo.”

“Ironično, Putinov krajnji neuspjeh i međunarodno poniženje mogu predstavljati najveću prepreku za okončanje njegovog potpuno pogrešno izračunatog rata. Teško je pustiti ratnog zločinca da se ‘izvuče’”, zaključuje Rubi u kolumni za Washington Post.

Izvor: Agencije