Slovačka daje Ukrajini S-300 ako joj NATO nađe zamjenu

Ukrajina je od zapadnih zemalja zatražila protivzračnu odbranu kako bi se odbranila od ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži protivraketne sisteme poput onog koji posjeduje Slovačka (EPA - Ilustracija)

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je u četvrtak kako je njegova država spremna Ukrajini pružiti protivraketni sistem S-300 ako saveznici iz NATO-a nađu zamjenu, ali je američki ministar odbrane Llyod Austin u posjeti Slovačkoj kazao kako o tome nema ništa za reći, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Ukrajina je od zapadnih zemalja zatražila protivzračnu odbranu kako bi se odbranila od ruske invazije.

„Razgovarali smo sa SAD-om, Ukrajinom i drugim saveznicima o mogućnosti raspoređivanja, slanja ili davanja S-300 Ukrajincima i voljni smo to učiniti“, rekao je Nad na konferenciji za novinare.

„Međutim, spremni smo to odmah učiniti kada dobijemo prikladnu zamjenu.“

Bidenova najava

Američki šef odbrane Austin, koji je govorio pored Nada, odbio je komentirati spremnost SAD-a da pruži zamjenski sistem Slovačkoj.

„Nemam nikakvih objava za vas danas poslijepodne. To su stvari na kojima ćemo nastaviti raditi sa svim našim saveznicima. I sigurno ovo nije samo pitanje SAD-a, to je pitanje NATO-a“, rekao je Austin.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini koja uključuje protivtenkovsko i protivzračno naoružanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži protivraketne sisteme poput onog koji posjeduje Slovačka. Članica NATO-a Slovačka ima jednu bateriju sistema protivzračne odbrane S-300, naslijeđenog iz sovjetskog doba nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine.

Slovačka očekuje da će dobiti protivraketni sistem Patriot u sklopu nove borbene jedinice NATO-a za koju je dogovoreno da će biti raspoređena u zemlji kao dio pojačanja NATO-a na istočnom krilu saveza.

Pitanje aviona MiG-29

No, Slovaci smatraju da to nije dovoljno s obzirom da Patriot neće biti njihov i nije jasno koliko će dugo ostati u zemlji.

Slovačko-ukrajinska granica duga je 98 kilometara.

Slovačka ima i manju flotu borbenih aviona MiG-29 koji su ovisni o ruskom servisiranju.

„Razgovarali smo o raznim opcijama kako popuniti ovu prazninu ako odlučimo više ne koristiti MiG-29”, rekao je Nad, dodajući da se očekuje da će Slovačka 2024. dobiti borbene zrakoplove F-16 tvrtke Lockheed Martin.

Izvor: Agencije