Scholz: Nemojmo izjednačavati Rusiju i Putina

‘Nije ruski narod donio kobnu odluku da napadne Ukrajinu. Ovaj rat je Putinov rat,’ poručio je njemački kancelar Olaf Scholz.

'Ovo razlikovanje je važno. Važno je kako se ne bi ugrozilo pomirenje između Nijemaca i Rusa nakon Drugog svjetskog rata', naglasio je Scholz (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u četvrtak navečer da se ne smije izjednačavati Rusija i ruski narod s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Nije ruski narod donio kobnu odluku da napadne Ukrajinu. Ovaj rat je Putinov rat”, rekao je Scholz na događaju koji je organizovala Fondacija Friedrich Ebert u čast socijaldemokratskog političara Egona Bahra povodom stote godišnjice njegova rođenja, Hina prenosi dpa.

“Ovo razlikovanje je važno. Važno je kako se ne bi ugrozilo pomirenje između Nijemaca i Rusa nakon Drugog svjetskog rata”, naglasio je Scholz. Također je važno za zajednički život s Rusima i Ukrajincima u Njemačkoj.

Egon Bahr – tvorac ‘Ostpolitike’

“I važno je pokazati jednu stvar hrabrim Rusima i Ruskinjama koji izlaze na ulice uz velike lične rizike protestujući protiv Putinovog agresivnog rata: Niste sami. Mi smo uz vas”, rekao je. Dodao je da je “ta druga Rusija temelj njemačko-ruskih odnosa u budućnosti”.

Socijaldemokratski političar Egon Bahr, koji je preminuo 2015., smatra se idejnim tvorcem politike bivšeg kancelara Willyja Brandta – poznate kao Ostpolitik – koja je rezultirala sporazumima s bivšom Istočnom Njemačkom, Poljskom i Sovjetskim Savezom.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada