SAD na crnu listu stavio stotinjak ruskih aviona, pa i Abramovičev

Na popisu su avioni Aeroflota, AirBridge Carga, Utaira, Nordwinda, Azur Aira i Aviastara te Abramovičev privatni avion Gulfstream G650.

Ti se avioni ne smiju više opskrbljivati gorivom, održavati, popravljati i osiguravati za njih rezervne dijelove (EPA)

Američko ministarstvo trgovine stavilo je na crnu listu stotinjak ruskih aviona, među kojima i avion ruskog poduzetnika Romana Abramoviča te Aeroflotove Boeinge, koji su nedavno prekršili američke sankcije uvedene Rusiji, prenosi Hina.

Sjedinjene Države su avionima proizvedenim u SAD-u i onima koji imaju najmanje 25 posto dijelova američke proizvodnje, zabranili ulazak u Rusiju bez posebnog odobrenja.

No “od 2. marta 2022. na temelju informacija dostupnih javnosti, ministarstvo je otkrilo stanoviti broj aviona na komercijalnim i na privatnim letovima iz trećih zemalja u Rusiju koji su u vlasništvu ili pod kontrolom Rusije i ruskih državljana”, navodi ministarstvo u saopćenju u kojemu je popis svih aviona.

Ti se avioni ne smiju više opskrbljivati gorivom, održavati, popravljati i osiguravati za njih rezervne dijelove.

SAD uveo neviđene sankcije Rusiji

“Onemogućavanjem bilo kakve usluge tim avionima, pa i u inostranstvu”, svi međunarodni letovi iz Rusije tim avionima mogu dovesti do njihova prizemljenja, ističe ministarstvo.

Na popisu su avioni Aeroflota, AirBridge Carga, Utaira, Nordwinda, Azur Aira i Aviastara te Abramovičev privatni avion Gulfstream G650.

“Objavljujemo ovu listu kako bismo upozorili svijet da nećemo dopustiti ruskim i bjeloruskim tvrtkama i oligarsima da putuju nekažnjeno kršeći naše zakone”, reagirala je ministrica za trgovinu Gina Raimondo.

SAD i njegovi saveznici uveli su dosad neviđene sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu 24. februara.

Izvor: Agencije