Ruska invazija povećala potražnju Evrope za američkim dronovima i raketama

Kako bi ubrzao vladino odobrenje za prodaju oružja američke proizvodnje, Pentagon je ponovno osnovao poseban tim kao odgovor na pojačanu potražnju.

Njemačka, koja dovršava dogovor o kupnju 35 lovaca F-35 Lockheed Martina, raspitivala se i za odbrambene sisteme protiv balističkih raketa (EPA)

Evropske vlade pristupile su američkoj vladi i vojnoj industrili sa shopping listom oružja, uključujući dronove, rakete i proturaketne sisteme nakon što je ruska invazija povećala potražnju za američkim naoružanjem, prenosi Hina.

Njemačka, koja dovršava dogovor o kupnju 35 lovaca F-35 Lockheed Martina, raspitivala se i za odbrambene sisteme protiv balističkih raketa, rekao je dobro upućen izvor.

I Poljska želi od SAD-a hitno kupiti sofisticirane dronove Reaper, rekao je ove sedmice poljski dužnosnik.

Zahtjevi stižu i iz drugih zemalja istočne Evrope koje žele nabaviti oružje kojim se Ukrajina uspješno služi u borbi s ruskim snagama, uključujući protuavionske rakete Stinger i protutenkovske rakete Javelin, izjavila su dva izvora.

Zahtjevi dolaze u vrijeme kada Evropa povećava vojne budžete, najviše Njemačka, Švedska i Danska.

Udvostručena izdvajanja za odbranu

Evropski sistemi udvostručuju izdvajanja za odbranu, rekla je Mara Karlin, visoka dužnosnica Pentagona na saslušanju u Kongresu prošle sedmice.

Budući da izvoz američkog oružja treba odobriti vlada, Pentagon ima sedmične sastanke s Evropskim timom za krizni menadžment na kojima se razmatra svaki pojedinačni zahtjev povezan s trenutnom situacijom u Ukrajini, rekao je izvor.

Kako bi ubrzao vladino odobrenje za prodaju oružja američke proizvodnje, Pentagon je ponovno osnovao poseban tim kao odgovor na pojačanu potražnju.

Raytheon Technologies i Lockheed Martin Corp zajedno proizvode Javeline, a Raytheon izrađuje Stingere.

Pojačani interes za te vrste oružja podigao je dionice Lockheeda za 8.3 poasto i Raytheona za 3.9 posto.

Izvor: Agencije