WHO prolongirao proces evaluacije ruske vakcine Sputnjik V

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je zbog rata između Rusije i Ukrajine prolongiran proces evaluacije ruske anticovid vakcine Sputnjik V.

Iz WHO-a su krajem prošle godine najavljivali da ozbiljno razmatraju ideju izdavanja upotrebne dozvole za rusku vakcinu Sputnjik V (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je zbog rata između Rusije i Ukrajine prolongiran proces evaluacije ruske anticovid vakcine Sputnjik V.

Stručna savjetnica Mariangela Simao u srijedu je novinarima u sjedištu WHO-a u Ženevi saopćila da je ekspertni tim te organizacije trebao 7. marta putovati u Rusiju radi procesa evaluacije i donošenja odluke o izdavanju odobrenja za upotrebu vakcine Sputnjik V u hitnim slučajevima, ali da je proces prolongiran zbog aktuelne situacije u regiji, prenosi Anadolija.

Razmatranje vakcine

“WHO će u najkraćem roku odrediti novi datum posjete Rusiji”, kazala je Simao.

Iz WHO-a su krajem prošle godine najavljivali da ozbiljno razmatraju ideju izdavanja upotrebne dozvole za rusku vakcinu Sputnjik V.

S takvim odobrenjem bi ta vakcina bila uvrštena u program COVAX kojeg Ujedinjeni narodi provode s ciljem distribucije anticovid vakcina u siromašnim i zemljama u razvoju.

Izvor: Agencije