Video: Više stradalih u snažnom potresu blizu Fukushime

Najmanje četiri osobe su smrtno stradale, a više od 100 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u srijedu kasno navečer po lokalnom vremenu pogodio Japan, prefekture Fukushima i Miyagi.

Potres je poremetio i rad velikih tvornica koje se bave proizvodnjom čipova, ponajviše za automobilske sisteme (AP)

Najmanje četiri osobe su smrtno stradale, a više od 100 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u srijedu kasno navečer po lokalnom vremenu pogodio Japan, prefekture Fukushima i Miyagi, u kojoj je potres 2011. odnio gotovo 18.000 života te izazvao oštećenja u tamošnjoj nuklearnoj elektrani.

Ovaj potres je bio magnitude 7,4, a dogodio se na dubini od 60 kilometara uz obalu u prefekturi Fukushima, prenosi Hina.

Zemlja se zatresla u 23 sata i 36 minuta po lokalnom vremenu. Odmah je izdano upozorenje o mogućem stvaranju cunamija, ali je u četvrtak ujutro ukinuto. U nekim područjima je zabilježeno podizanje nivoa mora, ali nisu prijavljena nikakva oštećenja.

U nuklearnoj elektrani Fukushima Daichi, koja je oštećena od posljedica potresa prije 11 godina, kao ni u drugom postrojenjima nisu zabilježene nikakve abnormalne aktivnosti, iako je prvotno bilo javljeno da se oglasio požarni alarm u zgradi s turbinama.

Deseci hiljada kućanstava ostalo je bez električne energije, a opskrba nije normalizirana ni u četvrtak ujutro. I neki dijelovi Tokija su ostali bez električne energije, ali je većini vraćena unutar tri sata od nestanka.

Potres je poremetio i rad velikih tvornica koje se bave proizvodnjom čipova, ponajviše za automobilske sisteme. Ionako već poremećeno tržište mikročipova, sada bi moglo biti narušeno.

Tokom potresa su s nekih zgrada padali dijelovi žbuke po ulici, a jedna od snimki pokazuje rušenje krova na parkirano vozilo, kao i radnike koji provjeravaju oštećenja na autocesti.

Potres je na neodređeno vrijeme prekinuo i prometovanje superbrze željeznice.

Japanski premijer Fumio Kishida objavio je da će Vlada biti na visokom stepenu pripravnosti zbog mogućnosti da se u sljedeća dva do tri dana snažna podrhtavanja ne bi ponovila.

Izvor: Agencije