UN: Jemen ne smije biti zaboravljen zbog krize u Ukrajini

Za ovu godinu potrebno je prikupiti skoro 4,3 milijarde dolara za pomoć narodu Jemena, tvrde iz UCHA-e.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je novac koji sprječava da se situacija u Jemenu pogorša sada na izmaku (AP)

Jemen ne smije biti zaboravljen zbog krize u Ukrajini, poručili su učesnici današnje konferencije Ujedinjenih nacija posvećene Jemenu i upozorili na katastrofalnu humanitarnu situaciju i glad koja prijeti toj zemlji ukoliko uskoro ne bude novih donacija.

Ujedinjene nacije smatraju ratom razoreni Jemen najgorom humanitarnom katastrofom na svijetu i upozoravaju da je novac koji sprječava da se situacija pogorša sada na izmaku.

“Razorni rat u Jemenu traje već sedam godina, ekonomija je ruinirana, a društvo u kolapsu. Sastali smo se da bismo popunili ogromnu prazninu u finansiranju spasonosne humanitarne akcije”, rekao je prvi čovjek Organizacije za koordinaciju humanitarnih aktivnosti UN-a (OCHA) Martin Griffits, prenosi Tanjug, pozivajući se na francuski državni kanal France 24.

On je predočio da je za ovu godinu potrebno prikupiti skoro 4,3 milijarde dolara za pomoć koju očekuje više od 17 miliona ljudi širom Jemena.

“Nadamo se da ćemo prikupiti novac za hranu, lijekove i smještaj raseljenih lica”, poručio je Griffits i ocijenio da će situacija u Ukrajini “imati dalekosežne sekundarne posljedice na humanitarnu krizu u Jemenu”.

“To će sigurno nanijeti štetu građanima Jemena, s obzirom da ta zemlja skoro u potpunosti zavisi od uvoza hrane, pri čemu je skoro trećina potrebnih količina pšenice stizala iz Ukrajine”, rekao je Griffits.

Prema podacima OCHA-e, od 31,9 miliona građana Jemena humanitarna pomoć je neophodna za 23,4 miliona ljudi, od čega je 12,9 miliona akutno humanitarno ugroženih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada