Stoltenberg: NATO planira jačanje dugoročne odbrambene pozicije

Objasnio je da planovi uključuju više trupa, opreme i zaliha na kopnu, jačanje integriranih sistema zračne i protivraketne odbrane.

Stoltenberg je naglasio da saveznici moraju uložiti najmanje dva posto svog BDP-a u odbranu da bi osigurali bezbjednost NATO-a (EPA)

Ministri odbrane NATO-a zadužili su vojne komandante da razviju opcije za jačanje dugoročne odbrambene pozicije alijanse, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi agencija Anadolija.

„Danas smo zadužili vojne komandante da razrade varijante za djelovanje u svim oblastima – na kopnu, u zraku, na moru i u svemiru”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon vanrednog sastanka ministara odbrane NATO-a održanom u Briselu.

Objasnio je da planovi uključuju više trupa, opreme i zaliha na kopnu, jačanje integriranih sistema zračne i protivraketne odbrane i raspoređivanje grupa pomorskih nosača, podmornica i značajnog broja borbenih brodova.

Stoltenberg je naglasio da saveznici moraju uložiti najmanje dva posto svog BDP-a u odbranu da bi osigurali bezbjednost NATO-a.

Prema njegovim riječima ministri su se složili da će nastaviti pružati značajnu podršku Ukrajini, uključujući vojne zalihe, finansijsku i humanitarnu pomoć.

Ne potcijeniti Rusiju

Stoltenberg je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin “potcijenio jedinstvo i hrabrost ukrajinskog naroda” i nije uspio brzo preuzeti Ukrajinu i glavni grad Kijev.

Istovremeno je upozorio da “ne treba potcjenjivati ​​sposobnosti Rusije kada je u pitanju nastavak rata, kao i nastavak napada na gradove”, podsjećajući na “brutalni rat” Rusije u Čečeniji i Siriji.

Ponovio je poziv NATO-a Rusiji da “zaustavi rat, odmah povuče svoje snage i uključi se u diplomatiju”.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 726 civila je ubijeno, a 1.174 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi je izbjeglo je u susjedne zemlje, a prema procjenama Ujedinjenih nacija oko 6,7 miliona je raseljenih u Ukrajini.

Izvor: Agencije