Satelitske snimke uništenih ukrajinskih gradova

Posljednji satelitski snimci kompanije Maxar Technologies pokazuju veliku štetu na civilnoj infrastrukturi i stambenim zgradama u ukrajinskim gradovima – Sumiju, Černjihivu, Harkovu i Hersonu.

Posljednji satelitski snimci iz Ukrajine pokazuju veliku štetu na civilnoj infrastrukturi i stambenim zgradama u Sumiju, Černjihivu, Harkovu i Hersonu.

Privatna američka satelitska kompanija Maxar saopštila je da je više kuća i zgrada u plamenu i da se mogu vidjeti krateri od udara na poljima u blizini stambenih područja.

Maxar je objavio slike iz grada Sumija koje prikazuju prije i nakon invazije, prikazujući uništenje željezničke stanice, stambenih zgrada i crkve.

Hiljade civila napustilo grad Sumi

Snimke dolaze nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta u utorak objavio da je više od 100 autobusa sa nekoliko hiljada civila napustilo opkoljeni grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, u operaciji ‘sigurnog prolaza’.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američke zakonodavce da učine više da zaštite njegovu zemlju od ruske invazije u obraćanju američkom Kongresu u srijedu.

Izvor: Agencije