Kina pružila podršku nuklearnim pregovorima s Iranom

Pregovori, čiji cilj su osiguranje pune provedbe nuklearnog sporazuma i povratak SAD-a, vode se u Beču, uz učešće predstavnika Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Kina će povećati koordinaciju i saradnju s Iranom, rekao je Wang Yi (EPA)

Kina je izrazila podršku nuklearnim pregovorima s Iranom.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je telefonom s iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Kine, prenosi Anadolija.

Wang je kazao da će Peking povećati koordinaciju i saradnju s teheranom kako bi podržala rješavanje iranskog nuklearnog problema sporazumom, koji bi “doprinio regionalnom miru i stabilnosti”.

Abdollahian je izrazio zahvalnost Kini na konstruktivnoj ulozi, informirajući kineskog kolegu o napretku postignutom u nastavku pregovora za provedbu Tajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA).

Pregovori ušli u fazu odlučivanja

Nuklearni pregovori, čiji cilj su osiguranje pune realizacije nuklearnog sporazuma i povratak SAD-a vode se u Beču, uz učešće visokih predstavnika Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Strane tvrde da su pregovori ušli u fazu odlučivanja.

Iranski nuklearni sporazum potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obavezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod vodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazuma.

Izvor: Agencije