UN-a proglasio Međunarodni dan borbe protiv islamofobije

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije.

Rezolucijom se poziva na jačanje međunarodnih napora zasnovanih na poštovanju vjerskih i ljudskih prava (EPA - Ilustracija)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije.

Rezolucija je usvojena na prijedlog kojeg su u ime Organizacije islamske saradnje (OIC) Generalnoj skupštini UN-a dostavili Turska i Pakistan, prenosi Anadolija.

Rezolucijom se poziva na jačanje međunarodnih napora zasnovanih na poštovanju vjerskih i ljudskih prava, promicanju kulture tolerancije, mira i globalnog dijaloga.

Osuda nasilja

Rezolucija je također najoštrije osudila sve akte nasilja nad pojedincima i svim bogomoljama zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

U svom govoru na Generalnoj skupštini UN-a, otpravnik poslova stalnog predstavništva Turske u UN-u Oncu Keceli rekao je da je diskriminacija zasnovana na religijskoj osnovi apsolutno neprihvatljiva u demokratiji i da je treba osuditi, uključujući i pojavu islamofobije i antisemitizma.

Keceli je istakao da je islamofobija realna i sve veća prijetnja čovječanstvu danas i da se manifestira u mnogim oblicima kao što su rasizam, ksenofobija, netolerancija i nasilje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada