Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte na 99 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 7,89 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,01 dolar.

Naftna tržišta ponadala su se jučer diplomatskom završetku ruske invazije na Ukrajinu, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu (EPA)

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da su najava Ukrajine o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i ruska podrška oživljavanju iranskog nuklearnog programa prigušili zabrinutost za opskrbu, prenosi Hina.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 7,89 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,01 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 5,77 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 7,97 dolara i njime se trgovalo po 95,04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 6,32 dolara.

Naftna tržišta ponadala su se jučer diplomatskom završetku ruske invazije na Ukrajinu, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu. Potražnja se pak našla pod znakom pitanja nakon naglog skoka broja zaraženih COVID-om 19 u Kini.

Izjava Sergeja Lavrova

Zabrinutost za opskrbu utišala je i današnja izjava ukrajinskog pregovarača o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i o povlačenju ruskih postrojbi iz Ukrajiine.

Na tržištima pozorno prate i pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Silazni trend podržava je izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da se Moskva zalaže za što skoriju obnovu sporazuma.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji bi doveo do ukidanja sankcija iranskom naftnom sektoru i omogućio Teheranu da obnovi izvoz nafte, nedavno su zaustavljeni zbog ruskih zahtjeva, podsjeća Reuters.

Današnji oštri pad cijena iznenadio je neke analitičare.

Ograničeni rezervni proizvodni kapaciteti

“Odnos ponude i potražnje gotovo je nepromijenjen, napetosti i neizvjesnost koje stvara rat u Ukrajini i dalje su na visokoj razini, pa zbunjuje tako naglo topljenje premije za rizik”, rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Ruecker.

Pitanje nedostatne potražnje naglašavaju, uz rusko-ukrajinsku krizu, i ograničeni rezervni proizvodni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

“Tržište nafte bit će tijesno opskrbljeno u srednjoročnoj perspektivi pa smatramo da će premije na rizik u cijenama nafte ostati povišene”, smatraju u američkoj investicijskoj banci JPMorgan.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 110,67 dolara, što znači da je pojeftinio 2,62 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: Agencije