Sirijski dobrovoljci otkrivaju uvjete za učestvovanje u ratu u Ukrajini

Organizacija ‘Sirijci za istinu i pravdu’ (SJT) obavila je intervjue s nekima od dobrovoljaca za ratovanje u Ukrajini kako bi saznala njihove stvarne motive.

Ruski portal je objavio da se bivši pripadnici Slobodne sirijske vojske također regrutiraju za borbu u Ukrajini (Reuters)

Dobrovoljcima bi odlazak na bojište u Ukrajinu bila prilika da pobjegnu od teških životnih uvjeta i ekonomskog kolapsa u njihovoj zemlji, Siriji, i put prema novom životu u Evropi.

Ovim riječima je ruski portal NEWS.ru započeo svoj izvještaj u kojem se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 11. marta izjavio da je više od 16.000 dobrovoljaca iz zemalja Bliskog istoka izrazilo želju da se pridruže regiji Donbas kako bi se borili u redovima separatističkih pokreta.

NEWS.ru naglašava da oni koji žele putovati i sudjelovati u ovom sukobu očekuju da će zaraditi na ovaj način, s obzirom na teške životne uvjete u Siriji razorenoj “građanskim ratom”. U isto vrijeme, iskustvo koje Sirijci imaju iz borbi u svojoj domovini može biti korisno u slučaju uličnih borbi koje bi duže trajale.

Ranije je američki Wall Street Journal objavio članak u kojem se tvrdi da je započelo regrutiranje sirijskih dobrovoljaca za borbu u Ukrajini, što je kasnije potvrdio i Pentagon.

‘Prilika za ulazak u Evropu’

Portal dodaje da sirijski mediji već objavljuju da je režim počeo bilježiti imena dobrovoljaca koji se žele pridružiti ruskoj vojsci u Ukrajini, te da će njihovi podaci kasnije biti proslijeđeni ruskim snagama stacioniranim u Siriji kako bi odobrile njihove aplikacije.

Organizacija “Sirijci za istinu i pravdu” (SJT) obavila je intervjue s nekima od ovih dobrovoljaca kako bi saznala njihove stvarne motive. Većina ispitanika je izjavila da jednostavno ne vide mogućnosti za nastavak života u Siriji s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i nizak životni standard. Stoga žele okušati svoju sreću u Ukrajini jer im je to možda i prilika za ulazak u Evropu.

Drugi su se također žalili da u mnogim regijama Sirije nema osnovnih usluga kao što su grijanje, struja i voda. Jedan od intervjuiranih dobrovoljaca, koji je zatražio da ostane anoniman, ispričao je kako je došlo do registracije. Kaže da je 27. februara otišao na jedan od vojnih punktova sirijskog režima gdje se uzimaju podaci osoba koje žele putovati. Tu je dao podatke o mjestima na kojima se borio, a pitali su ga i o borbenom iskustvu pod komandom ruskih oficira.

Drugi dobrovoljac je izjavio da mu je obećano da će ga poslati na kratku borbenu obuku pod nadzorom oficira iz Rusije, prije nego što bude poslan na ratište u Ukrajinu. Također, jedan od oficira mu je rekao da će uloga Sirije u ovom sukobu biti “simbolična” i da je cilj samo pokazati lojalnost Sirije Rusiji. Međutim, isti oficir je kasnije istakao da će iskustvo Sirijaca u građanskom ratu u njihovoj zemlji biti korisno ako se vojna operacija u Ukrajini pretvori u dugotrajne ulične borbe.

Kampanje regrutiranja

Dvojica dobrovoljaca su izjavili da nisu dobili nikakve detalje o iznosu koji bi im trebao biti isplaćen, kao ni o trajanju ugovora.

U isto vrijeme, oružane grupe koje se protive režimu provode vlastitu kampanju regrutiranja dobrovoljaca sa borbenim iskustvom kako bi se otišli boriti u Ukrajinu, navodi SJT.

Dan nakon izbijanja rata u Ukrajini, niz pobunjeničkih grupa iznijele su na društvenim mrežama želju da se bore protiv Rusije. Na lokalnoj televiziji se oglasio i pripadnik “divizije Hamza”, jedne od frakcija Slobodne sirijske vojske koju su naoružale Sjedinjene Američke Države i Turska, koji je rekao da pregovara s ukrajinskom ambasadom o pridruživanju ukrajinskoj vojsci.

Ruski portal je naglasio da je riječ o proturskim formacijama, ali da je turska vojska odbila sudjelovati u takvoj inicijativi.

Naknade i nagrade

Prema pojedinim izvorima, ukupan broj sirijskih dobrovoljaca dosegao je 23.000, a neki od njih su se ranije borili u sastavu milicije “Jamiyyat al-Bustan” koja je povezana s Ramijem Makhloufom, rođakom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ruski portal navodi da će Sirijci koji su do sada potpisali ugovore dobiti, prema nekim informacijama, 7.000 dolara za sedam mjeseci službe na ukrajinskim teritorijama. Drugi izvori, međutim, navode da je mjesečna plaća oko 3.000 dolara, kao i da će moći odgoditi obaveznu vojnu službu u Siriji.

Uvjeti ugovora također pokazuju da porodice ovih dobrovoljaca, u slučaju njihove smrti u Ukrajini, neće dobiti nikakvu odštetu od “Fonda mučenika” i da će se biti evidentirani samo kao ”umrla osoba” bez ikakvih privilegija.

Loša ekonomska situacija u Siriji mogla dovesti do toga da iznosi od hiljadu dolara, o kojima se govori, navedu mnoge Sirijce da se pridruže borbama, smatra ruski portal.

Izvor: Agencije