Britanski mediji: Napredovanje Rusije gotovo potpuno zaustavljeno

Rusko napredovanje u Ukrajini gotovo je potpuno zaustavljeno, uglavnom zbog ukrajinskog otpora, prema riječima dužnosnika američkog ministarstva odbrane koje u ponedjeljak prenosi BBC.

Muškarac nosi prtljagu iz stambene zgrade pogođena ruskim raketama u Kijevu 14. marta 2022. (EPA)
  • Razgovori između Ukrajine i Rusije nastavljaju se u utorak.
  • Konvoj automobila napušta Mariupolj, što se smatra prva uspješna evakuacija civila.
  • Zelenski će se u srijedu obratiti zastupnicima američkog Kongresa.
  • ICJ će u srijedu presuditi u slučaju Ukrajine protiv Rusije.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da bi se napadi Rusije mogli proširiti na susjedne zemlje i poziva NATO da uvede zabranu letova.
  • Ukrajina zatražila izbacivanje Rusije iz Vijeća Europe.
  • Novi paket EU sankcija cilja ruske oligarhe i vojnu industriju

U nastavku donosimo najnovije vijesti iz Ukrajine:


Vojna vježba “Hladni odgovor” s članicama NATO-a započela u Norveškoj

Glavni dio ključne međunarodne odbrambene vježbe “Hladni odgovor” započeo je, u jeku rusko-ukrajinskog rata, u Norveškoj, zemlji koja graniči s Rusijom, pri čemu u vježbi sudjeluju brojne članice NATO-a.

Vježba, u kojoj sudjeluju i brojne druge članice NATO-a, započela je u ponedjeljak, a završit će 1. aprila, rekao je za dpa glasnogovornik norveškog glavnog stožera, prenijela je Hina.

Glavne aktivnosti ove sedmice odvijat će se na moru i u zraku.

Objavljene su fotografije britanskog amfibijskog ratnog broda HMS Albion koji, između ostalih, sudjeluje u vojnoj vježbi.

Brodovi NATO saveznika okupljaju se u Sjevernom moru.

Velike količine opreme iz raznih zemalja NATO-a već su stigle u Norvešku prošle sedmice.

Vježba se pripremala mjesecima.

“Hladni odgovor” održava se svake dvije godine u zimskim uvjetima u skandinavskoj zemlji iz koje potječe i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Riječ je o vježbi koju organizira Norveška i koja je povezana s vježbom NATO-a “Briljantan skok”.

Prema norveškim podacima, u vježbi sudjeluje oko 30.000 vojnika iz 27 država članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Angažirano je više hiljada kopnenih, pomorskih i zračnih snaga.

Norveška je nekoliko puta naglasila da “Hladni odgovor” nije reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu, već dugo planirano uvježbavanje zajedničke odbrane.

Rusija je bila pozvana kao promatrač, ali je odbila poziv.


Djevojka upala u emisiju na ruskoj državnoj TV

Prosvjednica Marina Ovsjanikova prekinula je izravan prijenos na ruskoj državnoj televiziji nakon što se iza voditeljice pojavila s natpisom ”Ne ratu, zaustavite rat”.

Na snimkama koje se distribuiraju u Rusiji, uključujući i aplikacijom za društvene mreže Telegram, žena ulazi u kadar iza voditeljice u informativnom programu Vrijeme na Prvom kanalu.

”Ne vjerujte propagandi, evo vas lažu, Rusi su protiv rata”, stoji na natpisu koji drži u rukama. Ovsjanikova je navodno zaposlenica televizije, prenio je BBC.

Prvi kanal, koji opisuje rusku invaziju kao “specijalnu operaciju” za “denacizaciju” Ukrajine, rekao je da poduzima internu reviziju incidenta, izvijestila je novinska agencija Tass.

Kremlj je pojačao napore da kazni disidente, a u Rusiji je invaziju na Ukrajinu zakonski zabranjeno javno nazivati ratom.

Prosvjednica je zaposlenica Kanala 1, kaže grupa za prava OVD-Info.

Prethodno je snimila video: “Sad me je duboko sram… Mi smo šutke gledali ovaj antiljudski režim… Mi smo ljudi Rusi, misleći i pametni. Samo mi imamo moć zaustaviti sve ove ludosti.”


BBC: Napredovanje Rusije gotovo potpuno zaustavljeno

Rusko napredovanje u Ukrajini gotovo je potpuno zaustavljeno, uglavnom zbog ukrajinskog otpora, prema riječima dužnosnika američkog ministarstva odbrane koje u ponedjeljak prenosi BBC.

Prema navodima dužnosnika, nema znatnog napretka ruske vojske u Kijevu te su oružane snage zaustavljene kod zračne luke u Hostomelu sjeverozapadno od prijestolnice.

Dodao je da se konvoj od 50 do 60 vozila kreće prema Izjumu, gradu sjeveroistočno od Harkova.

(Reuters)

No zasad ništa ne upućuje na to da se ruska vojska osnažuje streljivom ili vojnicima, kazao je.

Dužnosnik je također kazao da u vojnoj bazi u ukrajinskom gradu Javorivu blizu granice s Poljskom, u kojemu je tokom vikenda u ruskom napadu ubijeno najmanje 35 ljudi, nije bilo američkog vojnog osoblja, ugovornih djelatnika niti civilnih radnika američke vlade.

Paket vojne pomoći u iznosu od 350 miliona dolara stigao je u Ukrajinu tokom vikenda, no dodatnih 200 miliona dolara za odbranu još nije poslano, kazao je dužnosnik.


Sullivan upozorio Kinu da će biti izolovana ako pomogne Rusiji

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan upozorio je danas Kinu da će biti izolovana ukoliko bude podržavala Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

On je visokom kineskom diplomati Yangu Jiechiju prenio da bi Peking mogao da se suoči sa ekonomskim kaznama i globalnom izolacijom ako pomogne Rusiji, navodi Reuters.

Sullivan i Jiechi, koji je član Politbiroa Komunističke partije Kine i šef Ureda Komisije za vanjske poslove sastali su se u Rimu.

Njihov je sastanak uslijedio nakon virtualnog sastanka predsjednika Joea Bidena i predsjednika Xi Jinpinga 15. novembra 2022. godine.

Sullivan je pokrenuo niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine. Također su naglasili važnost održavanja otvorenih linija komunikacije između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.


Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Vijeća Europe

Ukrajina je u ponedjeljak zatražila da se Rusija odmah izbaci iz Vijeća Evrope koje bi u tom smislu odluku moglo donijeti već u četvrtak, što bi bilo prvi puta u povijesti te organizacije, panevropskog tijela za zaštitu ljudskih prava.

Nakon ruske invazije Ukrajine, “tražimo da se donese oduka o hitnom izbacivanju Rusije iz Vijeća Europe”, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal obraćajući se videokonferencijom izvanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope sa sjedištem u Strasbourgu.

Odbor ministara VE treba se sastati u četvrtak ujutro kako bi donio odluku o tom pitanju.

Šmigal je pozvao parlamentarce iz 46 zemalja VE da “ujedine napore u obrani Ukrajine ali i u obrani čitave Europe”.

(EPA)

“Vrijeme je da se zaustavi ta agresija prije nego dođe do nuklearne katastrofe ili prije nego čitava Evropa bude u plamenu”, upozorio je, zatraživši još jednom da se iznad Ukrajine uvede zona zabrane letenja.

Njegov govor bio je popraćen ovacijama parlamentaraca koji su već ranije održali minutu šutnje u počast ukrajinskim žrtvama.

Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu Vijeće Evrope je suspendiralo sudjelovanje njezinih parlamentarca i diplomata u radu glavnih tijela, osim u Evropskom sudu za ljudska prava.


Novi paket EU sankcija cilja ruske oligarhe i vojnu industriju

Ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu usaglasili su novi, četvrti paket sankcija za osobe ili entitete koji podrzavaju režim u Kremlju i rusku inavziju na Ukrajinu.

Tako će se već postojećem spisku sankcionisanih zbog napada na Ukrajinu dodati još 24 ruska subjekta uključujući 15 osoba i devet entiteta.

Riječ je prvenstveno o oligarsima bliskim predsjedniku Putinu, koji svojim novcem i položajem pomažu ili profitiraju od ruske invazije na Ukrajinu.

Među sankcionisanima su i medijski radnici za koje u Briselu procjenjuju da vode prorusku propagandu.

(Anadolija)

Kada je riječ o sankcionisanim entitetima, u pitanju su mahom kompanije ruske vojne industrije i višenamjenskih tehnologija.

Na spisku su se našli ruski proizvođači oružja, helikoptera, vojnih i civilnih aviona, ratnih brodova i tenkova, a sankcije nisu zaobišle i najveće ruske proizvođače čelika i gvožđa.

Zemlje članice EU bi do sutra pismenim putem trebalo da daju saglasnost na novi paket sankcija koji će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku EU.


ICJ će u srijedu presuditi u slučaju Ukrajine protiv Rusije

Međunarodni sud pravde (ICJ) rekao je da će u srijedu presuditi u slučaju koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije.

Na ročištu koje je Rusija bojkotirala 7. marta, Ukrajina je zatražila od suda da naredi Rusiji da odmah prekine vojne aktivnosti.


Devet poginulih u napadu na televizijski toranj na zapadu Ukrajine

Devet osoba poginulo je i još devet je ranjeno u ponedjeljak u ruskom napadu na televizijski toranj u blizini grada Rivne na zapadu Ukrajine, objavile su lokalne vlasti.

“U 16,00 po GMT-u, možemo potvrditi da ima 9 mrtvih i 9 ranjenih”, rekao je novinarima Valerij Kobal, dužnosnik lokalne uprave, prenio je AFP.

Pojasnio je da su dva projektila pogodila televizijski toranj u selu Antopilu, 15 kilometara istočno od mjesta Rivne, kao i zgradu uprave smještenu do njega.

“Zasad su akcije spašavanja i dalje u toku i nastavit će se sve dok se potpuno ne počiste svi ostaci u zgradama”, dodao je.

Po Kobalu, televizijski programi od večeri se ponovno djelomično mogu gledati preko kablovske mreže.

 


Organizacija društava za certifikaciju brodova isključila Rusiju iz članstva

Vodeća svjetska organizaciju za certifikaciju brodova isključila je iz članstva Ruski pomorski registar brodova (RS), u skladu sa sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Klasifikacijska društva pružaju usluge kao što su izdavanje potvrda o sposobnosti brodova za plovidbu. Njihov certifikat brodarima je ključan za osiguranje brodova i pribavljanje dozvole za ulazak u luku, piše Reuters

Prošle su sedmice britanski LR i norveški DNV objavili da obustavljaju ili postupno gase poslovne veze s Rusijom.

Međunarodno udruženje klasifikacijskih društava (IACS), čiji su članovi LR i DNV, izvijestilo je u petak navečer da je po hitnom postupku iz članstva isključilo ruski RS.

Članstvo Rusije postalo je “neodrživo”, istaknuli su, navodeći kao razlog sankcije Velike Britanije Rusiji. Sjedište je IACS-a u Britaniji.

“IACS iskazuje duboko žaljenje zbog okolnosti koje su rezultirale ovom odlukom”, navodi se u saopćenju.

Iz RS-a nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentarišu tu odluku, koji im je upućen u ponedjeljak.

Glasnogovornik IACS-a izjavio je u ponedjeljak da će posljedice po RS „ovisiti o njegovim različitim, privatnim bilateralnim aranžmanima sa strankama kao što su brodovlasnici i države pod čijom zastavom brodovi plove”.

Podsjetio je da je IACS tehničko udruženje koje “razvija i dogovara minimalne tehničke standarde”.


Konvoj automobila napušta Mariupolj, prva uspješna evakuacija civila

Konvoj od 160 automobila napustio je u ponedjeljak Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to, kako se sada čini, prvi uspješni pokušaj organiziranja “humanitarnog koridora” kako bi se iz tog ukrajinskog grada koji je u okruženju evakuirali civili.

Civili su više od dvije sedmice zarobljeni u tom crnomorskom lučkom gradu koji je u okruženju ruskih snaga i u kojem su zalihe hrane pri samom kraju, objavile su ukrajinske vlasti.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se stanovnicima dostave namirnice i osigura siguran prolazak civila, gradski čelnici su objavili da se lokalni prekid vatre poštuje te da je konvoj krenuo prema Zaporižji.

“Znamo da je do 13 sati grad napustilo više od 160 privatnih automobila. Konvoj je stigao do obližnjeg grada Berdjanska i nastavlja prema Zaporižiji”, objavile su gradske vlasti.

“Također imamo informaciju da se prekid vatre uzduž rute humanitarnog konvoja poštuje”, dodaje se u objavi.


Ukrajinski pregovarač kaže da će se razgovori s Rusijom nastaviti u utorak

Pregovori između Ukrajine i Rusije su pauzirani i bit će nastavljeni u utorak, objavio je jedan od ukrajinskih pregovarača na Twitteru.

“U pregovorima je napravljena tehnička pauza do sutra.  Za dodatni rad u radnim podskupinama i pojašnjenje pojedinih definicija. Pregovori se nastavljaju”, napisao je Mihail Podolak.

 


Rusija u stalnom kontaktu s SAD-om, spremna na pregovore o kontroli naoružanja

Rusija je spremna nastaviti pregovore o kontroli naoružanja s SAD-om ako je i Washington na to spreman, poručio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela agencija RIA.

Rjabkov tvrdi da su Moskva i Washington u stalnom kontaktu, ali i da Kremlj ne vidi naznake da je Washington spreman nastaviti dijalog o Ukrajini.

Rjabkov je također naglasio da prijedlozi o sigurnosnim garancijama koje je Rusija poslala SAD-u i NATO-u prije nego je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara više ne vrijede jer se situacija sada u potpunosti promijenila.


Rusko granatiranje Harkova uništava stambenu infrastrukturu

Stambena područja u Harkovu, drugom po veličini gradu na sjeveroistoku Ukrajine, teško su oštećena ruskim bombardovanjem, javlja Anadolija.

Više od 150 civila je ubijeno širom Harkova od početka ruskog rata protiv Ukrajine.


Zelenski će se u srijedu obratiti zastupnicima američkog Kongresa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u srijedu će se obratiti zastupnicima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosy i čelnik većine u Senatu Chuck Schumer poslali su pismo svim zastupnicima oba doma američkog Kongresa.

“Ukrajinski predsjednik će se na zajedničkoj sjednici 16. marta s početkom u 9.00 sati obratiti članovima Zastupničkog doma i Senata”, navodi se u pismu.

U pismu se također navodi da će SAD nastaviti pružati podršku narodu Ukrajine.


Od početka invazije pobjeglo 2,8 miliona ljudi, ni zapad Ukrajine više nije siguran

Ljudi koji su se sklonili u relativno sigurniju zapadnu Ukrajinu sada se pridružuju hiljadama izbjeglica koje bježe u istočnu Evropu nakon što je Rusija napala ukrajinsku vojnu bazu blizu granice s Poljskom, članicom NATO-a.

Ukrajina je objavila da je 35 ljudi poginulo u ruskom zračnom napadu na bazu u Javorivu u nedjelju, a Moskva je saopćila da je poginulo do 180 “stranih plaćenika” i da je uništen velik broj oružja.

Ukrajina je izvijestila i o obnovljenim zračnim napadima na zračnu luku na zapadu zemlje.

Broj izbjeglica iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara prešao je 2,8 miliona, pokazuju podaci UN-a od ponedjeljka, u najvećoj izbjegličkoj krizi još od Drugog svjetskog rata.

Dužnosnici Evropske unije procjenjuju da bi iz Ukrajine moglo pobjeći pet miliona ljudi. Milioni su raseljeni unutar Ukrajine, a brojni su evakuirani tek do mirnijih zapadnijih regija, u gradove poput Lavova.


Kremlj: Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine

Kremlj je saopćio da Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine te da Rusija ima dovoljnu vojnu moć da na vrijeme i u potpunosti ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini.

Komentar glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova uslijedio je nakon što su američki zvaničnici koji su željeli ostati neimenovani rekli da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. februara.


Ukrajina: U Mariupolju ubijeno više od 2.500 civila

Više od 2.500 stanovnika Mariupolja ubijeno je od početka ruske invazije na Ukrajine, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič u televizijskom intervjuu.

Prema njegovim riječima, ruske snage koje ne mogu preuzeti kontrolu nad gradom gađaju civilne objekte.

“Rusi žele potpuno uništiti grad. Prema zvaničnim podacima lokalnih vlasti, ubijeno je više od 2.500 civila”, rekao je Arestovič, prenosi Anadolija.


Ukrajinski pregovarač: Teški razgovori

Pregovori između Rusije i Ukrajine su počeli. Razgovori koji vode dvije strane su teški, ali su u toku, napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač Mihajlo Podoljak.

Uz objavu fotografije pregovora koji se vode u formatu videokonferencije, Podoljak je napisao: “Strane aktivno iznose svoje stavove. Komunikacija se odvija, ali veoma otežano. Glavni razlog neslaganja su previše različiti politički stavovi.”


Ukrajina će na pregovorima zahtijevati hitni prekid vatre

Ukrajina kaže da će na četvrtoj rundi pregovora s Rusijom zahtijevati hitni pekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

“Mir, hitni prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa – tek nakon toga možemo govoriti o regionalnim odnosima i političkim razlikama”, rekao je glavni pregovarač Kijeva Mihajlo Podoljak u videoizjavi objavljenoj na Twitteru.


Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 90 djece

Ured ukrajinskog državnog tužilaštva saopćio je danas da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 90 djece.

“Najviše žrtava je Kijevskoj, Harkovskoj, Donjeckoj, Černigovskoj, Sumskoj, Hersonskoj, Nikolajevskoj i Žitomirskoj oblasti”, navedeno je u saopćenju.


Najmanje jedna žrtva u napadu na Kijev prije početka pregovora

Najmanje je jedna osoba poginula u napadu na stambenu zgradu u Kijevu, a 12 je ranjenih, objavile su ukrajinske vlasti izmijenjeni broj žrtava u prijestolnici koju ruske jedinice sve jače stežu i vode se borbe na prilazima gradu prije početka novog kruga rusko-ukrajinskih pregovora.

Na Telegramu su ukrajinske službe hitne pomoći objavile da je osmerospratnica u četvrti Obolon na sjeveru Kijeva pogođena u zonu topnišom vatrom te je izazvala požar koji su vatrogasci savladali, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Isprva je izvor rekao u saopćenju da su dvije poginule osobe pronađene u ruševinama, a zatim je ta poruka obrisana i potvrđena je smrt jedne osobe.

Spasilačke ekipe objavile su snimke koje pokazuju da vatrogasci evakuiraju stanare, među kojima ima starijih osoba, iz oštećene zgrade.

Spasilačke ekipe objavile su snimke koje pokazuju da vatrogasci evakuiraju stanare iz oštećene zgrade (AFP)

Lokalni dužnosnik: Krim je od sada povezan s Donbasom

Zamjenik guvernera Krima, kojeg je Rusija anektirala 2014. godina, rekao je da je poluotok sada povezan kopnenim koridorom s područjima separatističke regije Donbas u istočnoj Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA.

RIA citira Georgija Muradova koji je rekao da su ruske snage zauzele cestu od Krima do Mariupolja.

Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode.

To bi moglo pomoći dopremi humanitarne pomoći za narod Donbasa, ustvrdio je Muradov, kako prenosi RIA.

Istovremeno, službeni Kijev kaže da su ruske jedinice blokirale konvoj s humanitarnom pomoći za opkoljenu luku Mariupolj koja danima krvavi pod ruskim napadima, svi pokušaji evakuacije stanovnika do sada su propali, a do grada ne uspijeva stići ni konvoj humanitarne pomoći, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Promatrači ocjenjuju da je jedan od ciljeva ruskog napada na Ukrajinu uspostaviti kopneni koridor od separatističkih regija Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini prema poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala 2014.


Rusija ne vidi razlog za slanje mirovnjaka UN-a u Ukrajinu

Rusija ne vidi razlog za slanje mirovne misije Ujedinjenih naroda u Ukrajinu, rekao je direktor odjeljenja za međunarodne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Petar Iličev.

“To pitanje nije na agendi Vijeća sigurnosti UN-a, niti na agendi nekog drugog foruma”, rekao je on za agenciju RIA Novosti, prenosi Tanjug.

On je naveo da Moskva “ne vidi razloga za takvu odluku” s obzirom da je, kako kaže, “situacija potpuno pod kontrolom ruskih oružanih snaga u skladu sa ciljevima specijalne vojne operacije”.


Granatiran aerodrom Antonov u Kijevu

Kijevske vlasti saopštile su da su ruske snage granatirale aerodrom Antonov u sjevernom delu Kijeva.

Antonov, poznat i kao Hostomel, najvažniji je ukrajinski aerodrom za međunarodni teretni transport, kao i ključna vojna zračna baza, prenosi Tanjug.

Neprovjereni snimci na društvenim medijima pokazuju gust dim koji se izdiže iznad aerodroma, prenosi BBC.


Nova runda pregovora Rusije i Ukrajine

Ukrajina i Rusija održat će novu rundu pregovora, saopćili su zvaničnici.

Pregovori će se odvijati u formi videokonferencije, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog koji je dio ukajinskog pregovaračkog tima.

Informaciju o novoj rundi pregovora nešto ranije je saopćio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Čečenski čelnik Kadirov kaže da je u Ukrajini

Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, rekao je da je u Ukrajini s ruskim vojnicima koji vode ofanzivu u toj zemlji.

Kadirov, kojeg su međunarodne nevladine organizacije osudile zbog teških povreda humanitarnog prava u njegovoj kavkaskoj republici, objavio je na Telegramu video u kojem je prikazan u maskirnoj odori dok proučava vojne planove s vojnicima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Poslije je u poruci objavio da je video nastao u Hostomelju, aerodromu blizu Kijeva, ukrajinskog glavnog grada, koji su ruske snage zauzele u prvim danima ofanzive.

Informacija se nije mogla provjeriti kod nezavisnog izvora.

Kadirov je blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina (Reuters)

Zelenski traži zabranu leta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom “ruske rakete” mogle padati po njegovim zemljama članicama.

“Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vaš teritorij, na teritorij NATO-a”, rekao je Zelenski u videosnimci objavljenoj netom poslije ponoći, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.


Ukrajina: Rusija se sprema za nove napade

Ukrajinska vojska kaže da se ruski vojnici pokušavaju održati tempo svoje ofanzive te da pripremaju nove napade.

“Neprijatelj formira i premješta strateške rezerve do naših granica”, saopćio je ukrajinski glavni stožer.

Dodaju da se novi napadi očekuju u Harkovu, Simiju i predgrađu Kijeva.

Ukrajinska strana optužila je ruske snage da uništava stacionarnu vojnu i civilnu infrastrukturu u zemlji, što je u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom.


‘Crni dan’: Zelenski osuđuje napad na vojnu bazu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad Rusije na vojnu bazu, smještenu u zapadnom dijelu njegove zemlje i na manje od 25 kilometara od poljske granice.

Zelenski je rekao da je Rusija ispalila 30 raketa na vojnu bazu Javoriv. U napadu je, kaže, poginulo 35 osoba, a povrijeđene su 134.

Izvor: Al Jazeera i agencije