Njemačka načelno dogovorila kupovinu F-35 borbenih aviona

Odluka Njemačke da se ide s američkim borbenim avionom bi mogla uznemiriti Francusku.

Kupovina F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Tornado (EPA)

Njemačka je načelno odlučila kupiti američki borbeni avion F-35 koji je napravio Lockheed Martin kako bi zamijenio svoj stari Tornado, saznaje se prema dva izvora iz vlade.

Izvor iz Njemačke odbrane rekao je Reutersu početkom februara da Njemačka naginje kupovini F-35, ali konačna odluka nije donesena, prenosi Fena.

Tornado je jedini njemački mlaznjak koji može nositi američke nuklearne bombe, uskladištene u Njemačkoj, u slučaju sukoba.

Ali zračne snage upravljaju mlaznim avionom od 1980-ih, a Berlin planira da postepeno ukine njegovo korištenje između 2025. i 2030. godine.

Novi avioni

Nije bilo jasno koliko aviona F-35 Njemačka može pokušati da kupi.

Kupovina F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Tornado.

Odluka da se ide s američkim borbenim avionom također bi mogla uznemiriti Francusku.

Pariz je oprezno pratio njemačke rasprave o tome da li da se odluči za F-18 ili F-35, zabrinut da bi to moglo potkopati razvoj zajedničkog francusko-njemačkog borbenog aviona koji bi trebao biti spreman 2040-ih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada