Mediji: Rusija zatražila vojnu opremu i pomoć od Kine

Pozivajući se na američke zvaničnike, Financial Times i Washington Post objavili da je Moskva tražila oružje od Pekinga, dok Kina negira ovakve izvještaje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastat će se u ponedjeljak sa najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem u Rimu (EPA)

Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, objavili su Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke zvaničnike.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”, i Kina pojačale su saradnju nakon su se našle pod snažnim pritiskom Zapada zbog ljudskih prava i niza drugih pitanja, prenosi Hina.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbilo je komentirati izvještaje.

Washington Post navodi da neidentificirani američki zvaničnici nisu naveli vrstu oružja koja je zatražena niti kako je Kina odgovorila.

Glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u Liu Pengyu izjavio je da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga nakon što je započela invaziju na Ukrajinu.

On je naglasio da je prioritet Kine da spriječi da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli, prenosi Reuters.

“Trenutna situacija u Ukrajini je zaista zabrinjavajuća. Sada je prioritet spriječiti da napeta situacija eskalira ili izmakne kontroli”, naveo je.

Saradnja s Kinom

Rusija je rekla da računa na kinesku pomoć kako bi izdržala ekonomske sankcije Zapada. Ruski ministar finansija Anton Siluanov naveo je da zbog sankcija Moskva nema pristup rezervama zlata i deviznim rezervama u vrijednosti između 300 milijardi i 640 milijardi dolara.

“Imamo dio naših rezervi zlata i deviznih rezervi u kineskoj valuti. I vidimo kako raste pritisak zapadnih zemalja na Kinu kako bi se ograničila naša međusobna trgovina. Naravno, postoji pritisak da se ograniči pristup ovim rezervama”, rekao je.

Međutim, dodao je, prema njegovom mišljenju partnerstvo Rusije s Kinom još dozvoljava saradnju sa Pekingom.

“Ne samo da se ona održava, nego se povećava u okruženju u kojem se zapadna tržišta zatvaraju.”

Ovaj komentar Siluanova u televizijskom intervjuu u nedjelju predstavlja najjasniju izjavu Moskve da će nastaviti tražiti pomoć od Kine kako bi ublažila efekte sankcija.

Sastanak u Rimu

Međutim, šef američke Nacionalne sigurnosne agencije Jake Sullivan rekao je da je Washington upozorio Kinu da ne pruža takvu pomoć.

“Komuniciramo sa Pekingom direktno, privatno, da će apsolutno postojati posljedice… za podršku Rusiju kako bi se izbjegle sankcije”, rekao je Sullivan Yangom u Rimu.

Dodao je da SAD neće dozvoliti da Rusija nađe spas od ekonomskih sankcija u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastat će se u ponedjeljak sa najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem u Rimu, saopćila je ranije Bijela kuća.

Izvor: Agencije