Latvija želi NATO bazu da se zaštiti od potencijalne ruske agresije

Alijansa bi trebala ojačati svoj istočni bok, Baltik, Poljsku, Rumuniju, tako da bi ovo bio snažan signal Moskvi da je NATO spreman braniti države članice, kaže predsjednik Latvije Egils Levits.

SAD je poslao stotine vojnika i nekoliko borbenih aviona u Latviju (EPA)

Latvijski predsjednik Egils Levits je izjavio da je stalna vojna baza NATO-a u ovoj zemlji “apsolutno” potrebna kako bi se zemlja zaštitila od bilo kakve potencijalne ruske agresije.

“NATO bi trebao ojačati svoj istočni bok. To je Baltik, Poljska, Rumunija, tako da bi ovo bio snažan signal Moskvi da je NATO spreman braniti države članice”, rekao je on odgovarajući na pitanje da li bi najava američkog državnog sekretara Anthony Blinkena da NATO uspostavlja stalnu bazu u Latviji pomogla zaštititi zemlje od Rusije, prenosi Fena.

“Pozdravljam i američke trupe u Poljskoj i Baltiku, a potrebna nam je stalna prisutnost američkih vojnika na ovom području. Mislim da je to odgovor na ruske ideje o agresiji izvan Ukrajine”, dodao je on za CNN.

Ispit za Zapad i američko vodstvo

Naglasio je kako Evropa i Zapad trebaju braniti svoj način života, demokratije, a to je pitanje za povjerenje Zapada.

“To je ispit za Zapad. To je ispit za američko vodstvo”, kazao je.

Levits je izrazio sigurnost da će Amerika i Zapad u cjelini položiti ovaj ispit.

Latvija, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom, posljednjih je dana osudila invaziju Rusije na Ukrajinu.

Rat je natjerao SAD da pomogne Latviji da ojača svoju odbranu, uključujući slanje stotina američkih vojnika i nekoliko borbenih aviona u zemlju.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada