Milioni stanovnika Shenzhena ‘zaključani’ zbog korone

Vlasti su zatvorile škole u ​​Shanghaiju i zaključale nekoliko gradova na sjeveroistoku, dok se više od deset provincija bori da obuzda lokalna žarišta.

Vlasti su posljednjih dana zbog porasta broja slučajeva zaraze već zatvorile mjesta koja nisu neophodna i restorane (EPA)

Sedamnaest miliona stanovnika južnog kineskog grada Shenzhena zaključano je poslije prijavljenih 66 novih slučajeva korona virusa, javila je lokalna vlada, koja je također zatvorila poslovni kvart.

Vlasti grada u kome se nalaze tehnološki giganti kao što su Huawei i Tencent zatražile su od stanovnika da ostanu kod kuće zbog porasta slučajeva zaraze omikron sojem virusa.

Vlasti su posljednjih dana zbog porasta broja slučajeva zaraze već zatvorile mjesta koja nisu neophodna i restorane.

Kina je zabilježila 3.393 slučaja zaraze korona virusom, najviše u jednom danu od početka epidemije u februaru 2020. godine

Zaključano nekoliko gradova na sjeveroistoku

Zbog naglog broja slučajeva širom zemlje, vlasti su zatvorile škole u ​​Shanghaiju i zaključale nekoliko gradova na sjeveroistoku, dok se više od deset provincija bori da obuzda lokalna žarišta.

Jandži, grad od oko 700.000 stanovnika na sjevernokorejskoj granici, potpuno je zaključan.

I veliki grad Jilin, na sjeveroistoku, pod delimičnim je zaključavanjem, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Stanovnici Jilina, koji je zabilježio više od 500 slučajeva omikron soja virusa, završili su šest serija obaveznih testiranja, navele su lokalne vlasti.

Izvor: Agencije