SIPRI: Evropa, nova ‘vruća tačka’ uvoza oružja u svijetu

Zbog porasta napetosti s Rusijom nakon 2014, udio Evrope u svjetskoj trgovini porastao je s 10 na 13 posto u zadnjih pet godina i taj će se udio “znatno” povećavati.

U razdoblju 2017.-2021. svjetska trgovina oružjem pala je za 4,6 posto u odnosu na prethodnih pet godina, ali je na evropskom kontinentu porasla za 19 posto (Reuters)

Evropa je zabilježila najveći rast uvoza oružja u zadnjih pet godina i taj će se trend snažno ubrzavati s obzirom na informacije o ponovnom naoružavanju zbog nove ruske prijetnje, pokazuje izvještaj objavljen u ponedjeljak.

U razdoblju 2017.-2021. svjetska trgovina oružjem pala je za 4,6 posto u odnosu na prethodnih pet godina, ali je na evropskom kontinentu porasla za 19 posto, pokazuje izvještaj Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u Stockholmu, u Švedskoj, piše Hina pozivajući se na AFP.

“Evropa je ponovo vruća tačka”, ističe Siemon Wezeman, jedan od autora tog godišnjeg izvještaja koji se objavljuje u zadnjih više od trideset godina.

“Treba nam puno novog oružja, a dobar dio će doći iz uvoza”, uglavnom međuevropskog i američkog, rekao je istraživač u razgovoru za AFP, prenosi Hina.

Naoružavanje Evrope

Njemačka je već najavila planove za velika ulaganja na polju odbrane.

Zbog porasta napetosti s Rusijom nakon 2014, udio Evrope u svjetskoj trgovini porastao je s 10 na 13 posto u zadnjih pet godina i taj će se udio “znatno” povećavati, ocijenio je Wezeman.

Iako je teško utvrditi tačne brojčane podatke zbog netransparentnosti mnogih ugovora, vrijednost svjetske trgovine oružjem penje se na 100 milijardi dolara na godišnjem nivou, misle stručnjaci.

Kako navodi SIPRI, područje Azije i Okeanije i dalje je glavna zona uvoza u zadnjih pet godina, sa 43 posto udjela u svjetskoj trgovini oružjem i sa šest najvećih uvoznika (Indija, Australija, Kina, Južna Koreja, Pakistan i Japan).

Trgovina oružjem u najgušće naseljenom dijelu svijeta ipak je u 5-postotnom padu u zadnjih pet godina.

SAD najveći izvoznik oružja

Na Bliskom istoku, drugom po veličini tržištu s 32-postotnim udjelom u svjetskoj trgovini, zabilježen je slabiji rast (+3 posto), a temeljio se uglavnom na ulaganjima Katara zbog napetosti sa susjednim zemljama u Perzijskom zaljevu.

Udio Amerika i Afrike zabilježio je znatan pad oko 6 posto na pojedinom kontinentu.

Među pet najvećih izvoznika oružja u svijetu, Sjedinjene Američke Države – daleko najveći izvoznik – i Francuska, na trećem mjestu, imale su velik rast u zadnjih pet godina, s 32 na 39 posto, odnosno sa 6 na 11 posto.

Rusija je zadržala drugo mjesto među izvoznicima, ali je njen udio pao za 19 posto u promatranom razdoblju i takav pad bi se mogao nastaviti zbog utjecaja sankcija i sve veće izoliranosti Moskve, zaključuje SIPRI.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada