Britanski sud odbio razmotriti Assangeovu žalbu na odluku o izručenju SAD-u

Vlada SAD-a želi da se pedesetogodišnjem Australcu Assangeu sudi na temelju 18 točaka vezanih uz Wikileaksovu objavu čitavog niza tajnih podataka američke vojske i diplomatskih telegrama.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu (EPA)

Najviši britanski sud odbio je u ponedjeljak razmotriti žalbu osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu na odluku da može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje bi se trebao suočiti s optužbama za špijunažu, prenosi Hina.

Sud je “odbio žalbu uz obrazloženje da nije zakonski utemeljena”, kazao je glasnogovornik.

Vlada SAD-a želi da se pedesetogodišnjem Australcu Assangeu sudi na temelju 18 točaka vezanih uz Wikileaksovu objavu čitavog niza tajnih podataka američke vojske i diplomatskih telegrama, tvrdeći da je ugrozila živote mnogih.

Objavljivanje tajnih dokumenata

Ovom odlukom se izgleda iscrpljuju Assangeove pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji da izbjegne suđenje u SAD po nizu optužbi vezanih uz objavljivanje tajnih dokumenata prije više od desetljeća.

Njegov će predmet sada biti vraćen britanskoj ministrici unutrašnjih poslova Priti Patel.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju.

Prije toga je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada