Al Thani i Lavrov razgovarali o ratu u Ukrajini i iranskom nuklearnom sporazumu

Kataraski šef diplomatije rekao je da Katar pomno prati situaciju u Ukrajini te pozvao na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Katarski ministar vanjskih poslova drugi je visokorangirani državnik koji je došao u Moskvu od početka ruske invazije na Ukrajinu Foto: EPA

Rat u Ukrajini, ali i iranski nuklearni sporazum bili su teme razgovora ministara vanjskih poslova Katara i Rusije u Moskvi.

Kataraski šef diplomatije Mohammed bin Abdurahman Al Thani izjavio je da Katar pomno prati situaciju u Ukrajini te pozvao na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

“Shvatamo da je neophodno uložiti međunarodne napore kako bi se postigla održiva mirovna rezolucija uz vođenje više računa o civilima i njihovoj sigurnosti. Katar će uložiti maksimalne napore da omogućimo sve neophodno, a radimo i na mirovnom rješenju s našim međunarodnim partnerima”, rekao je al Thani.

Sergej Lavrov je iznio rusko viđenje situacije na terenu. Moskva je izrazila i zainteresiranost za jačanje saradnje s Katarom na području opskrbe svjetskog tržišta energentima.

“Upoznali smo goste s operacijom odbrane Donbasa i našom borbom za denacifikaciju i demilitarizaciju. Spomenuli pregovore koji su inicirani prije sedmicu dana u Bjelorusiji a kasnije u video obliku”, naveo je Lavrov.

Odnosi sa SAD-om

Reporterka Al Jazeere Dorsa Jabbari javlja iz Moskve da je ovo pokušaj dvije države da riješe trenutnu krizu koja se dešava na terenu između ruskih i ukrajinskih snaga.

Dodaje da je katarski ministar vanjskih poslova drugi visokorangirani državnik koji je došao u Moskvu od početka krize, nakon izraelskog premijera Naftali Benneta, koji je prošle subote posjetio glavni grad Rusije.

“Katar želi igrati ulogu u pokušaju rješavanja spora. Ipak, tokom susreta nije bilo riječi samo o sukobu u Ukrajini. Oba ministra izjavila su kako su razgovarali o nizu tema. Tokom susreta, koji je trajao sat i pol, razgovarali su o prilikama u Siriji, Libiji, Afganistanu, ali i pregovorima koji se u Beču vode o iranskom nuklearnom sporazumu. Sada ti pregovori vise u zraku zbog ruskog zahtjeva kojim od SAD-a traže pisane garancije da u slučaju postizanja bilo kakvog sporazuma on neće imati utjecaja na odnose Moskve i Irana. SAD je to odbio i rekao da sankcije Rusiji ostaju na snazi i ne mogu se zaobići kada je riječ o Iranu”, javlja Jabbari.

Kako dodaje, Katar ima odlične odnose sa SAD-om te je katarski ministar prije susreta u Moskvi obavio telefonski razgovor s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

“Katar je zemlja koja nije u NATO-u, ali je blizak saveznik SAD-a. Ruski ministar vanjskih poslova bio je sretan što je u Moskvi primio katarskog kolegu i izjavio je kako su imali veoma dobar razgovor. Također je naglasio kako će se dijalog nastaviti kako bi se pokušala riješiti različita pitanja. Treba istaći da će sutra u Moskvu stići iranski ministar vanjskih poslova”, izvještava reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera