Afganistanske diplomate pod pritiskom talibanskog režima

Afganistanske ambasade širom svijeta koje su odbile priznati novi talibanski režim bore se za nastavak rada i suočavaju se sa sve većim pritiskom zvaničnog Kabula da prihvate lojalističke zamjene.

Talibansku vladu još nije formalno priznala nijedna nacija, a međunarodna zajednica pokušava naći način kako će se nositi s novim vladarima te zemlje Many countries have banned visas for Afghans as a result of the political shift in Afghanistan, and visas through some other countries, such as Pakistan and Iran, are extremely difficult to obtain. EPA-EFE/STR (EPA)

Afganistanske ambasade širom svijeta koje su odbile priznati novi talibanski režim bore se za nastavak rada i suočavaju se sa sve većim pritiskom zvaničnog Kabula da prihvate lojalističke zamjene.

Nijedan od 60-ak ambasadora, konzula ili šefova diplomatskih misija koje je imenovao bivši predsjednik Ashraf Ghani kojeg podržava Zapad nije pristao da služi tvrdolinijaškoj  grupi otkako je preuzela vlast u augustu prošle godine, prenosi Fena France 24.

Talibansku vladu još nije formalno priznala nijedna nacija, a međunarodna zajednica pokušava naći način kako će se nositi s novim vladarima te zemlje dok istovremeno pomaže Afganistancima da se suoče s ekonomskom i humanitarnom krizom.

“Mi smo u veoma nesretnoj situaciji, ali i dalje moramo da nastavimo sa radom u ovim teškim okolnostima”, rekao je Youssof Ghafoorzai, afganistanski ambasador u Norveškoj.

“Ambasade i dalje imaju veoma važnu ulogu u pokušajima da povećaju koliko god je moguće humanitarne podrške. Ali i (da pomognu) razgovorima na političkom putu da stabiliziraju situaciju”, rekao je on.

Pomoć i rezerve gotovine, zamrznute od Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice nakon što su talibani preuzeli kontrolu, polako se vraćaju u zemlju, koja je dugo gotovo u potpunosti ovisila o donatorima.

Osoblje bez plata

Ali Ghafoorzai i njegove kolege nisu imali nikakav kontakt s novim režimom, a osoblje nije plaćeno mjesecima.

Afganistanska ambasada i njeni konzulati u Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se naredne sedmice.

“Ambasada i konzulati Afganistana su pod velikim finansijskim pritiskom. Njihovi bankovni računi nisu im dostupni”, rekao je zvaničnik američkog State Departmenta za AFP.

Ambasada i Washington napravili su aranžmane za “uredno zatvaranje operacija na način koji bi zaštitio i sačuvao svu imovinu diplomatskih misija u Sjedinjenim Američkim Državama dok se operacije ne nastave”, dodao je zvaničnik.

Širom svijeta, afganistanski ambasadori su bili prisiljeni drastično smanjiti svoje aktivnosti, smanjiti račune za potrošnju energenata i troškove hrane, pa čak i preseliti u manje prostorije.

Također su povećali konzularne takse kako bi ostvarili prihod.

“Ambasada ne prima nikakva sredstva ili finansijsku pomoć od Kabula”, rekao je za AFP Farid Mamundzay, afganistanski ambasador u New Delhiju.

“U nedostatku potrebne finansijske podrške i iscrpljivanja resursa, mjesecima nismo bili u mogućnosti isplatiti plate osoblju i morali smo smanjiti broj i troškove misije na najniži nivo koji smo mogli”, rekao je on.

Nije jasno koliko dugo će vize, potvrde i drugi dokumenti koje su izdale ambasade biti priznate, bilo od strane talibana ili međunarodne zajednice.

Novi pasoši izdati u Kabulu sada nose ime zemlje pod talibanskom vlašću, Islamski emirat Afganistan, dok su zvaničnici upozorili strane novinare koji dolaze s vizama koje je samostalno izdala ambasada Dubaija da im u budućnosti možda neće biti priznate.

Izvor: Agencije